Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Food

Food -

10 x eten in Amsterdam

Summum tipt 10 goede én seriously good looking restaurants in Amsterdam:

 

The Lobby Fizeaustraat, Amsterdam Oost

Er zijn een aantal redenen waarom The Lobby Fizeaustraat niet mag ontbreken in deze lijst, los van het heerlijke eten: 1) de jarenzeventiglooks: die zijn werkelijk stunning. 2) Eindelijk een restaurant met uitstekende akoestiek, een unicum in Amsterdam. 3) Het vriendelijke personeel. 4) De goede opties om met een groep apart te zitten (nogmaals: de akoestiek blijft naar tevredenheid). 5) Wie niet naar huis wil, kan boven een kamer huren, ook prachtig.

Overigens zit er midden in de stad, aan de Nes, nog een The Lobby, ook onderdeel van de Hotel V-familie, ook een fraaie.

Fizeaustraat 2

 

MOS, Amsterdam Centrum

Op een verrassende locatie onder het Paleis van Justitie aan het IJ waar je niet zo snel een restaurant van dit kaliber zou verwachten zit het beeldschone restaurant MOS. In semi-Marokkaanse sferen eet je voortreffelijk en nergens word je dusdanig als royalty behandeld. Terecht voorzien van een Michelinster wat ons betreft. Aan de prijs? Ja. Dat wel. De moeite waard? Ja. Dat ook.

IJdok 185

 

Hoed en Krelis, De Pijp

Op de hoek aan de Ferdinand Bolstraat in de Amsterdamse Pijp zit deze nieuwe bistro die vooral qua looks door een 2017 – wat heet: 2018 – ringetje te halen is. De 2-0 is voor de naam. De gerechten van de Frans-georienteerde, originele (en toch ook klassieke) menukaart scoort de 3-0. No fuzz wat betreft het eten verder, gewoon een hele goede lunch in een knap lokaal – precies waar je zin in had tijdens, voor of na een rondje shoppen in De Pijp (en anders ga je naar Coffee and Coconuts iets verderop aan de Ceintuurbaan).

Ferdinand Bolstraat 58-60

 

 

Wijnbar & Boutique Shiraz, Amsterdam Centrum

Op en om het Leidseplein barst het van tenten waar we liever niet gevonden worden. Tenzij het vijf uur ’s nachts is wellicht, maar ook dan beter niet te vaak. Sinds kort zit hier echter ook Shiraz, Wijnbar & Boutique Shiraz. Een nieuwe favoriet van velen, en terecht. Bij Shiraz alles behalve schreeuwerigheid, het tegenovergestelde eerder: gezellig rumoer, rustig muziekje – beetje jazzy – en rust. Plof neer in één van de zachte stoelen of, maar dan moet je op tijd zijn, zijg neer op de heerlijke bank voor de open haard. De uitgebreide wijnkaart kent symbooltjes die op Jip en Janneke niveau de wijnen weergeven: vettig, fris, fruitig.

Lijnbaansgracht 267

 

Restaurant Ace, Amsterdam Centrum

Het eten is van topniveau, het interieur alsof je op een mooie oude houten zolder zit – terwijl je toch echt middenin de Utrechtsestraat op de begane grond bent – en er hangt een easy sneakergevoel qua vibe. Restaurant ACE is een fijne mix van tegenstrijdige elementen. And we like it. Chef Rik Thesing leerde de kneepjes van het vak in diverse ster-keukens – bij Ron Blaauw en De Bokkedoorns – en toen was het tijd voor zijn eigen tent. Die tent moest ongecompliceerd goed zijn qua eten, relaxed qua sfeer en een Amsterdamse touch hebben. Een oud, Iers kloosterinterieur – wat het meest doet denken aan een knusse, donkere zolder – geeft het warme en intieme gevoel en het goede bord eten voor je neus laat de liefde alleen maar opbloeien.

Utrechtsestraat 33

 

MaMa Kelly, Amsterdam Zuid

Het Haagse succes – met kip en kreeft als signature gerechten – is neergestreken in het Olympisch Stadion. Eerst het interieur: het is er roze. De vloeren, de muren, de plafonds, de meubels. Alles behalve – spoiler alert – de toiletten en het uitzicht over de rode renbanen en groene trainingsveld. Het heeft de eigenaren wat nachtmerries bezorgd om de juiste kleur goed afgestemd te krijgen in alle materialen. Niet te zoet of te schreeuwerig, maar knus en warm. Afgewisseld met warm hout, messing en plant-groen. Een palet dat vervolgens weer net iets anders wordt ingezet over de vier verdiepingen. Wat strakker, wat burlesquer, wat kreefteriger. Ja het een hype – wat niet echt past bij de Haagse no bullshit mannen van Kelly – maar foodwise is het er goed. Erg goed. De juiste basis gerechten staan op het menu en worden geserveerd met een eigen schwung. Kastanjes in de pompoensoep, truffel in de eierdooier van de steak tartaar en burrata met een heerlijke romige avocadocrème. De handtekening van MaMa Kelly is kip en kreeft. Beide goed mals, mooi opgediend en afgetopt met meer smaak naar keuze.

Saturnusstraat 100

 

Bodon, Amsterdam Zuid

Het Apollo Hotel staat aan het water in het op-stand-Zuid. En zo staat ook het Apollo Hotel bekend: als op stand. Oude chique. Wat opvallend is aangezien het vierkante blok van buiten niet om aan te gluren is… Daar voel je, eenmaal binnen, helemaal niks van. Sterker nog: andersom, van binnen naar buiten blikkend, is een en ander om door een ringetje te halen. Het stadse groen, het water, de (luxe)bootjes die zich om alle ramen van het hotel verzamelen. En het interieur: de stylisten hielden zich niet in wat betreft kleuren, prints en materialen en dat pakte op zijn zachtst gezegd goed uit. Smullen. Eclectisch. Geïnspireerd op de Art Nouveau van het Parijs uit de jaren 20 in  combinatie met een fikse dot Miami after hours. De open keuken wordt bestierd door chef Inan Sahin die hiervoor o.a. kookte bij L’Europe en Floor 17. En hoewel de looks van Bodon puik zijn, en de service oprecht vriendelijk, leuk en correct is, is het Inan voor wie we terug komen. Aan de bar voor de open keuken staan de bubbels klaar net als de verrukkelijke rillete van eend met heerlijk zacht zuurdesembrood. Aan tafel gaat het feest verder met o.a. perfecte klassieke Franse uiensoep, een verrukkelijke bisque met krab en aardappelmousseline (een vinger door het nagenoeg lege bord), een heerlijke bavette en dubbel plateau fruits de mer. Nom.

Apollolaan 2

 

 

 

Jacobsz, Amsterdam Oost
De maag wil wat, het oog ook, graag gecombineerd met kundige bediening. Dat dit geen utopie is, bewijzen de jonge mensen achter restaurant Jacobsz dat zich vestigde in een monumentaal pand waar Napoleon himself 200 jaar geleden de sleutel van Amsterdam overhandigd kreeg. Bij Jacobsz een fraai vijfgangenmenu waar je je bord bij aflikt, voor een hele schappelijke prijs.

Ringdijk 1A

 

Restaurant Breda, Amsterdam Centrum
De rock-‘n-roll chefs achter Restaurant Breda begonnen bij restaurant Daalder (aanrader), verbeterden hun kookkunsten bij Guts & Glory (mag ook op de to do lijst) en stelen de show bij hun restaurant Breda aan het Singel. Magnifieke gerechten die verrassen. Het restaurant zit vaak vol maar tijdens de lunch is er altijd nog wel een tafeltje.

Singel 210

 

Café Caron, De Pijp

Klassieke Franse looks precies goed uitgevoerd, zonder al te veel gedoe. En een uiteraard steengoede Franse keuken die toegankelijke gerechten met een twist serveert. Uiteraard; de zaak wordt gerund door (tv)chef Alain Caron en twee van zijn zonen, en de Carons hebben een reputatie hoog te houden. Gelukt.

Frans Halsstraat 28

 

 

You may also like

Back to top