Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Beauty

Beauty -

5 x parfum tips

Eau Lala

Ter ere van het twintigjarig bestaan van Summum lanceren we ons eerste parfum. L’Eau de Summum is een supervrouwelijke, niet-alledaagse geur, een spannende mix die je meeneemt naar een tuin vol prachtige, wilde bloemen en tegelijkertijd doet denken aan een stapel frisgewassen antiek linnengoed. Noten van bergamot openen de geur: fris, sprankelend en met een klein bittertje om het karakter te geven, als een prachtige, crispy voorjaarsochtend. Het hart van de geur is warm en rijk door een boeket van jasmijn, oranjebloesem, perzik, roos en tuberoos en doet denken aan een zonovergoten middag in een veld vol bloemen en kruiden. De basis ten slotte wordt gevormd door zachte, warme noten van amber, patchoeli, vanille en vetiver, die de drager als het ware omhelzen en het gevoel oproepen van een zwoele avond na een stralende dag.

Notenkraker
Geuren zijn opgebouwd uit drie sets van noten, dat geeft een parfum diepte en karakter.

Topnoten
Dit is het aroma dat je meteen ruikt als je een parfum gebruikt. Het zijn vaak frisse, lichte noten die tot ongeveer twee uur werken.

Hartnoten
Pas als de topnoten zijn vervlogen komen deze noten naar voren. Vaak zijn ze wat rijker en bestaan ze uit bloemige of kruidige ingrediënten. Dit is het meest dominante gedeelte van het parfum. Het heeft een werkzaamheid van ongeveer vier uur.

Basisnoten
De fundamenten van het parfum die alle noten samensmeden, het meest intens zijn en het langst blijven werken – soms wel tot 24 uur.

Parfum toujours

Onze liefde voor parfum is misschien wel zo oud als de mensheid. Er zijn talloze archeologische vondsten die aantonen dat de mens al vroeg met het produceren van geurige balsems en parfums bezig was. De oudst bekende parfumerie is ontdekt op Cyprus en dateert uit de bronstijd (ca. 2000 v. Chr) en de afmetingen van het complex tonen aan dat parfumerie ook toen al big business was. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen waren grootverbruikers van parfums en balsems voor allerlei doeleinden, en zelfs de doden werden in het oude Griekenland geparfumeerd en met hun parfumflesje begraven.

Wereldtour

Een korte wereldreis door de geschiedenis van het parfum.

Mesopotamië
Werelds eerste scheikundige en parfumeur was een vrouw: Tapputi leefde rond 1200 voor Christus in Mesopotamië en vervulde een belangrijke rol aan het hof. Ze ontwikkelde methodes voor het extraheren van geurmoleculen en gebruikte bloemen, oliën, planten, hars en mirre en voegde water en andere oplosmiddelen om de geuren te destilleren en te filteren. Ze noteerde haar technieken en legde daarmee de basis voor het maken van parfums.

Oezbekistan
Een belangrijke ontwikkeling bij het maken van parfums is de techniek van destillatie waarmee oliën uit bloemen gehaald konden worden. De Perzische filosoof, schrijver, wetenschapper, dokter en astronoom Avicenna die in 980 na Christus in Oezbekistan werd geboren, is de uitvinder van deze techniek, die nog steeds gebruikt wordt.

Hongarije
Het eerste ‘moderne’ parfum van Europa werd in 1370 ontwikkeld in opdracht van koningin Elizabeth van Hongarije en stond bekend als ‘Hongarije Water’.

Frankrijk
In de loop van de renaissance werd Frankrijk het Europese parfumcentrum met Grasse, gelegen in de Provence, als parfumhoofdstad (een titel die het nog steeds heeft). Parfums werden bijzonder populair aan het Franse hof en waren essentieel om minder welriekende lichaamsgeuren te maskeren. Tijdens de regeerperiode van Lodewijk XV in de achttiende eeuw werd er zo lustig op los geparfumeerd dat het hof zelfs bekendstond als la cour parfumée (het geparfumeerde hof). De revolutie van 1789 deed niets af aan de liefde van de Fransen voor parfums. Verre van dat zelfs: er bestond een geur met de naam Parfum à la Guillotine.

In de achttiende en negentiende eeuw ontstonden de eerste commerciële parfumhuizen, waarvan sommigen nog steeds bestaan, zoals The House of Creed (1760) en Guerlain (1824). Poëtische namen en kunstzinnige flacons werden steeds belangrijker voor het commerciële succes van de geuren en modehuizen zoals Chanel en Lanvin begonnen met het lanceren van hun eigen signatuurgeuren. In de twintigste eeuw werden parfums toegankelijk voor een massapubliek en steeds belangrijker als onderdeel van onze uitrusting. Daarnaast is het dragen van een parfum een manier om onze persoonlijkheid  te onderstrepen. En gelukkig steeds minder een middel om andere, minder prettige geuren mee te maskeren.

Parfumtips

1. Een geur ruikt bij iedereen anders en ontwikkelt zich na het aanbrengen. Test een geur dus niet op een stukje papier, maar op je eigen huid. En wacht af hoe de geur zich in de loop van de dag ontwikkelt alvorens je tot aanschaf overgaat.

2. De polsen over elkaar wrijven na het aanbrengen van parfum is niet zo’n goed idee: zo vervliegen de topnoten van de geur sneller.

3. Je kunt je eigen signature scent creëren door lagen van verschillende geuren over elkaar te dragen. Spray daarbij eerst de zwaardere geur en daarna de lichtere, zodat de eerste niet overheerst. Probeer het wel subtiel te houden.

4. Een geur beklijft beter door een paar druppels ervan te mengen met een geurvrije bodycrème.

5. Bewaar je parfum niet in het volle daglicht: zonnestralen breken de geurmoleculen eerder af. Ook een vochtige plek, zoals de badkamer, is niet bevorderlijk voor de levensduur van je parfum. Het beste is een droge, donkere plek waar de temperatuur redelijk constant is, zoals bijvoorbeeld een kledingkast.

 

Shop L’Eau de Summum

You may also like

Back to top