Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Interior

Interior -

A beautiful mess

Schoonheid zien in imperfectie en de tand des tijds. Wabi-sabi heet dat – en het is dé interieurtrend van 2017.

Een geverfde trap waar de loop in gesleten is. Het craquelé van vintage serviesgoed. De donkere gebruikscontouren op een zachte leren bank. Love-worn jeans. Het rafelrandje langs de mouw van je favoriete grijze sweater. Niet perfect, maar daarom juist bijzonder mooi.

Oog hebben voor de schoonheid van imperfectie: dat is het Japanse wabi-sabi, een filosofie die – kort gezegd – waardering voor natuurlijke imperfectie en de acceptatie van vergankelijkheid predikt. Wabi staat voor soberheid, voor less is more. Sabi vertaalt zich losjes als ‘schoonheid door het verstrijken van tijd’. Wabi-sabi moedigt mensen aan te genieten van hun omgeving, door alles terug te brengen tot de kern, zodat je de waarde van simpele dingen gaat zien, van het leven zoals het is – inclusief sporen van slijtage. Klinkt misschien wat vaag? Klopt: wabi-sabi is vooral een gevoel, iets dat zich maar moeilijk laat uitleggen. Net als de smaak umami. Het is er wel, maar in omschrijving is het een tikje ongrijpbaar.

Exit hygge

Was in 2016 het Deense hygge – de nieuwe huiselijkheid; met warme chocolademelk knus op de bank onder een zelfgehaakte sprei kruipen – de grote woontrend, in 2017 is wabi-sabi, of althans het esthetische aspect ervan, the thing to do. Handgemaakte aardewerken serviezen met incongruente borden en bekers, geweven kussens met een ongelijkmatige structuur, bijzondere rommelmarktvondsten: ze hebben zich allemaal weer een glorieuze plaats in ons interieur verworven. En hoewel de focus hier niet zozeer op ‘eenvoud’ en ‘minder is meer’ ligt, krijgen het imperfecte en de schoonheid van oud en verweerd wél alle aandacht. Een interessant interieur volgens wabi-sabi-esthetiek is dus niet een kakstrak en leeg Habitat-huis met opgeruimde en frisgekleurde meubels, maar een tikje rommelig thuis waar verschillende, ogenschijnlijk niet bij elkaar passende woonstijlen dingen naar je aandacht, met kleine, quirky details die de hoogstpersoonlijke smaak van de bewoner laten zien. Een plek waar ook erfstukken, vintage meubilair en souvenirs een plaats hebben, zodat het huis ook iets over de geschiedenis van de bewoner vertelt.

Een huis zoals je dat kent van Todd Selby, die sinds 2008 waanzinnige huizen fotografeert voor zijn blog The Selby, dat onder andere culmineerde in het hyperpopulaire boek The Selby is In Your Place (2010). Op het blog en in het boek zie je huizen van echte mensen, ongestyled, geen overgestileerde interieurfotografie zoals je tot dan toe vaak in woonbladen zag. Het zijn interieurs om je aan te verlustigen, met meters boeken, retrospreien en kussens op rommelig opgemaakte bedden en aan gekte grenzende verzamelingen van ditjes en datjes. Huizen waarin niet alles perfect is, met soms een oortje van een kopje en kringen op de houten tafel. Knusse appartementen waar het make-uphoekje zich simpelweg op de grond voor de spiegel bevindt, in plaats van keurig aan een kaptafel. Huizen waar jij en ik in zouden kunnen wonen, waarin daadwerkelijk geleefd wordt.

 

Dat rommelige en niet helemaal perfecte stijltje zie je steeds meer terug in woonbladen. Was een geslaagde woonproductie een aantal jaar geleden vooral strak en showroomachtig, tegenwoordig is de illusie van dat er geleefd wordt in een huis – een soort authenticiteit – veel belangrijker. Interieurstylisten gebruiken allerlei trucjes om dat effect te bereiken. Een bed wordt niet meer hotelstijl opgemaakt met messcherpe vouwen en dusdanig strakke lakens dat een kwartje erop kan stuiteren, maar losjes opgeschud, met uitnodigende spreien en fluffy kussens er nonchalant op gedrapeerd. Rond een vaas met bloemen liggen wat afgevallen blaadjes, ergens staat een paar schoenen geparkeerd en op een kastje staan wat kleine snuisterijen en een collectie vintage vinyl elpees. Interieur- en lifestylestylist Moniek Visser is er bijvoorbeeld een kei in (@moniekvisserstyling). Culinaire fotografie heeft dezelfde transformatie doorgemaakt: gerechten die als perfecte schilderijtjes gepresenteerd worden hebben plaats gemaakt voor fotografie die wat rustieker en robuuster aandoet, met broodkruimels, een achteloos neergelegd servet en gerechten die al half op zijn, alsof er even daarvoor nog van genoten is. Niet helemaal picture perfect, en daarom levendiger, aantrekkelijker en minder afstandelijk.

Ook op Instagram vind je plenty inspiratie voor een ‘messy home’ en ‘the beauty of imperfection’, al vind je onder #messyhome ook een hoop pics met daadwerkelijk rommelige huizen vol rondslingerende tijdschriften, speelgoed en verlaten bananenschillen. En dat is nou net niet het messy en imperfecte waar je naar op zoek bent. Wat je wilt is een huis dat door zijn details jouw persoonlijke verhaal vertelt, met doorleefde kastjes, beduimelde literatuur, verweerde spiegels en al.

You may also like

Back to top