Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Fashion

Fashion -

BASIC NEEDS

Mode is pure verleidingskunst. Het maakt het leven mooier, geeft je power en plezier. Maar net als met alle verleidingen, is het de kunst om controle te houden. Met een goede basisgarderobe van beproefde modeklassiekers hou je met gemak de grillen van de modegoden in toom. Vergeet shopaholic-stress en die ik-heb-niks-om-aan-te-doen-paniek ’s ochtends voor je kledingkast: met een bescheiden rekje perfect passende klassiekers als basis stel je elke dag moeiteloos een stijlvolle look samen en kun je je vol zelfvertrouwen overgeven aan de verleidingen van de laatste mode. Summum Woman’s Fashion Editor Simone Dernee laat je zien hoe het werkt, aan de hand van de eerste drie klassieker op de lijst.

De smetteloos witte blouse

Al zolang als ik mee draai in modeland, komt het witte overhemd met regelmaat voorbij als ‘nieuwe trend’. Dit seizoen staat hij zelfs met stip op nummer 1, als het gaat om moet-je-hebben-stukken. Puur, crispy, smetteloos, zakelijk, mannelijk, maagdelijk en feestelijk, allemaal woorden die horen bij de witte bloes. Het is een echt multitalent: op een leren broek is het de ultieme tegenhanger, het geeft een gedistingeerde update aan een broek of rok met een opvallende print, en een ruimvallend exemplaar gedragen op een strakke kokerrok heeft niks meer van doen met dienstbare hotelreceptionistes of strenge secretaressen.

De kracht van het overhemd is niet verwonderlijk als je je bedenkt dat het een van de eerste kledingstukken ooit was; het oudste (mannen)overhemd ooit gevonden stamt uit het Oude Egypte van 3000 jaar voor Christus en was van linnen. Er zijn meerdere verschijningsvormen: van oversized tot nauwsluitend, met blinde sluiting of juist met opvallende, mooie knoopjes. Qua materiaal blijft fris katoen de favoriet. Gouden regel is wel dat je hem crispy en clean draagt en dat vergt hogere was- en strijkkunsten.

Simones favoriet: Blouse, H&M 

De grijze sweater

Een sweater, of sweatshirt om precies te zijn, is een katoenen jersey trui met een ronde hals (crew neck) waarvan de binnenkant is gemoltonneerd. We hebben het over een hoodie als de sweater een capuchon heeft. Oorspronkelijk werd het sweatshirt gebruikt door Amerikaanse jeugd tijdens het sporten. Vandaar het woord ‘sweat’ in sweatshirt; een shirt om lekker in te zweten. Het sweatshirt was dus nooit bedoeld als fashionitem, totdat Amerikaanse ontwerpers zoals Tommy Hilfiger, Alexander Wang en Jason Wu de sportswearrijke streetstyle van hiphoppers en skateboarders naar de catwalk brachten.

Het leuke aan de sweater is dat hij elke fashionoutfit een casual en streetwise look geeft. Een feestelijke rok, een klassieke krijtstreepbroek en zelfs een lange jurk krijgen een laidback look door er een sweater bij te dragen. Laat je favoriete fancy kleren dus niet in je kast hangen voor een volgend feestje, maar combineer ze lekker nonchalant met een sweater en sneakers.

Simones favoriet: Sweater, Champion

De basic jeans

De basic five-pocket-jeans (spijkerbroek) is zonder twijfel het populairste kledingstuk ooit. Op en om de catwalk was hij jarenlang taboe; tot een paar jaar geleden haalde je het niet in je hoofd in een jeans te verschijnen tijdens fashion weeks. De cult van de spijkerbroek begon 140 jaar geleden met duurzame workwear voor cowboys en goudzoekers en is uitgegroeid tot een van de hoofdrolspelers in de mode-industrie, met een geheel eigen cultuur. Merken waar vorige generaties in puberden, houden stand naast vele nieuwe topspelers en nichelabels. Jeans komen in steeds nieuwe wassingen, fits en kleuren en de prijs varieert van extreem duur (premium) tot absurd goedkoop.

Hadden we vroeger één spijkerbroek, nu hebben we er meerdere, één voor iedere mood en look. Draag hem met een leren bikerjasje, een kasjmier trui, een oversized vest of een gestreept overhemd. Een jeans kan tegenwoordig altijd en overal en staat immer cool. De schoenen die je eronder draagt zeggen nog het meest over je fashionmood: casual met sneakers, sexy met een hakje of trendy met platte loafers.

Simones favoriet: 5 pock blue daze, Summum

You may also like

Fashion -

Streetstyle report door Simone Dernee

Mode is pure verleidingskunst. Het maakt het leven mooier, geeft je power en plezier. Maar net als met alle verleidingen, is het de kunst om controle te houden. Met een goede basisgarderobe van beproefde modeklassiekers hou je met gemak de grillen van de modegoden in toom. Vergeet shopaholic-stress en die ik-heb-niks-om-aan-te-doen-paniek ’s ochtends voor je […]

Lees meer
Back to top