Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Travel

Travel -

Beach ready, swim set, go

Weer of geen weer, met de hele family of in je eentje, al je vrienden mee of samen met je lief: je treft ons als het even kan aan het strand. Reisblog Barts Boekje tipt.

Vlieland à deux

Vlieland mag in het rijtje meest romantische oorden zeker niet ontbreken. Het eiland is slechts twaalf kilometer lang, niet meer dan twee kilometer breed en er wonen zo’n elfhonderd mensen. Er is slechts één dorpje, heel intiem. Bovendien is Vlieland autoluw en zijn er twee keer zoveel zonuren als in de rest van ons land. Dit kleine stukje Nederland lijkt in een soft-focuswaas gehuld, sereen, relaxed en superromantisch. Perfecte plek om je samen een paar dagen terug te trekken.

Check in bij een van de drie kamers – de Waker, de Slaper of de Gaper – van Leut, pal in het dorp, waar je dat ouderwetse herberggevoel in een modern jasje vindt. Leut is meteen een goede plek om aan te schuiven als je trek hebt: er is lekkere koffie, Griekse yoghurt met muesli en fruit in de ochtend en rijk belegde bioboterhammen voor de grotere honger. De warme appelbollen en huisgemaakte zoete koek maken eveneens goede sier.

Slenter vervolgens door het dorp: het kost je niet meer dan twee uur om op je gemak alle winkels aan de Dorpstraat in te lopen. Haal een picknickmand bij Bakkerij Wester (of laat deze de volgende dag bezorgen) en vraag of ze er ook wat Vlielandse Duimpjes (roomboterkoekjes gevuld met amandelen en anijszaad) bij willen doen. Perfect voor bij een romantische zonsondergang aan zee. Of sta voor dag en dauw op en begin de dag met uitzicht op de opkomende zon. Her en der op het strand staan ouderwetse blauw-wit gestreepte strandstoelen die de wind buiten jullie gezamenlijke cocon houden. Fris? Neem een dekentje mee om knus onder te verdwijnen.

Zorg vervolgens dat je bij strandpaviljoen ’t Badhuys belandt: de plek waar de Vliehors Expres je oppikt om op de westelijke punt van het eiland zeehonden te gaan spotten. De tweede stop van de expres is bij het drenkelingenhuisje, een fotogeniek wit huisje op palen uit 1890 dat vroeger onderdak bood aan in moeilijkheden geraakte vissers. Tegenwoordig is het een officiële trouwlocatie en een prachtige plek om ten huwelijk gevraagd te worden, just saying. Terug bij ’t Badhuys ben je op het beste adres voor een lange, uitgebreide lunch. Zet voor de rest van je weekend Gerrit de Oesterman onder je speed dail: samen met hem ga je verse oesters en mosselen plukken, die je, uiteraard, ’s avonds samen zelf kookt en bij je pasta eet.

Family time in Zeeland

Zeeland scoort hoog als het gaat om knusse plekken in leuke dorpen. Zoals Meliskerke, een steenworp van Domburg, Middelburg en Vlissingen. In Melis (op z’n Zeeuws) staat een kerk, een supermarkt, er wonen nog geen vijftienhonderd mensen en je vindt er in een statig pand bed and breakfast De Zilte Melis, met zes plaatjes van kamers. Het design oogt ouderwets chic bij eerste aanblik, maar de zwarte metalen elementen verraden een industrieel tintje. Je kunt er goed ontbijten, maar begin dag één van je familieweekend met wat Zeeland-sightseeing. Op naar het Pine House in Cadzand-Bad dus, het restaurant dat hoort bij het Strandhotel waar chef Sergio Herman ook zijn toprestaurant Pure C runt – en dat is weer een goede tip voor wie oppas voor de kleintjes geregeld heeft. Het ontbijtbuffet van Pine House is zonder twijfel het beste van Zeeland. Duik daarna met z’n allen de provincie in: winkelen bij de uitpuilende kook- en slaapkamerwinkel Bianca Bonte in Oostburg, op naar Antiek Key in Groede en naar Ferini in Nieuwvliet, een winkel slash theater slash galerie waar voor iedereen wel wat te beleven is. De avond afsluiten mag bij De 6 Linden: een prachtige verbouwde boerderij in Heille, gerund door een Amsterdams koppel. Binnen is de mix tussen landelijk en eigentijds precies goed, en mocht het kleine spul het helemaal zat zijn, dan is de enorme spelletjeskast daar de verrassing van de dag.

Dag twee bewaar je voor Middelburg: eerst rustig opstarten met Luuks Brood & Patisserie, waar je kunt zien hoe het brood gebakken wordt. Huur dan een bootje en vaar rond op de grachten, waarna je voor een pitstop aan kunt meren bij het grote terras van het kleurrijke en very family friendly Honeypie. Voor wat extra suiker (en een beetje educatie) is het Zeeuws Ministerie van Chocolade & Culinaire Zaken meer dan leuk, waarna jong en oud nog uit kunnen razen bij kindercafé en conceptstore Het Lokaaltje. En dan heeft oud tegen het eind van de middag echt wel een wijntje verdiend. Daarvoor is de verstopte binnentuin van Fromagerie Forianne perfect. Over tuinen gesproken: wip tussendoor zeker ook binnen bij het kleurrijke Het Huis van Bloemen en stadstuinwinkel Plantaardig.

Girls weekend in Bloemendaal aan Zee

Wie al eens van Camping de Lakens in het Noord-Hollandse Bloemendaal aan Zee gehoord heeft, denkt vast meteen aan de zilverkleurige Airstream Caravans die daar op het strand staan. Of aan Surfana, het yoga en surffestival dat ieder jaar hier in de duinen gehouden wordt. De Lakens is echter nog veel meer: onlangs openden er vier Laidbackshacks, comfortabele duinhutten in oude zeecontainers met twee aparte slaapkamers. En er zijn de Beachlodges, waar de bedden al opgemaakt zijn als je aankomt. Hier kun je met twee tot vier personen overnachten: perfect voor een vriendinnenweekend. Er bungelen hangmatten, er zijn kampvuren, er staat een picknicktafel. En er is strandtent Gestrand. Nu eens geen plek met ordinaire burgers in strandtentstijl, maar surf & turf van Kennemerduinhert, gegrilde Albacoretonijn met couscous, tartaar van Schotse Hooglander, Texels lam, een Haarlems Jopenbierje en koffie van Brandmeesters. Het meest briljant is de hoogte van het houten paviljoen: dat is zo gebouwd dat écht al het zonlicht wordt gepakt.

Zodra het ontbijt getackeld is, wandel je naar de Butterkop waarin de Finse Sauna van De Lakens zit. In De Wastobbe vind je zowel een sauna als een Turks stoombad. Een yogales maakt de voormiddag af. Of een bootcamp – dat is aan jullie. En dan? Dan is het de hoogste tijd voor een aperitief, nietwaar? Komt dat even goed uit: een paar duinpannen verderop heropende strandtent Republiek Bloemendaal. De zaak ging van prima strandtent die het hele jaar door open is naar fantastisch knappe plek die – goddank – nog steeds het hele jaar door open is. Anders dan het gros van de strandtenten is De Republiek ingetogen stijlvol, ruim, licht en de zaak heeft – hoera – een prettige akoestiek (pluspunt voor wie goed in de kakelende vriendinnen zit). Een plek voor de hele dag, al is Zandvoort ook maar acht minuten fietsen verderop. In de zomermaanden is Hippy Fish hier de beste plek voor een gezond en gezellig avondmaal, of voor de hele dag kletsen en mensen kijken. De huisgemaakte fruitijsjes mogen in veelvoud besteld worden. Wil je daarna die kleine tien minuten echt niet meer trappen (want spierpijn van het bootcampen?), zorg dan voor een kamer bij het prachtige Suite Suite in Zandvoort, een AirBnB gehuld in honderdvijftig tinten wit en beige.

You may also like

Travel -

On top of the world

Weer of geen weer, met de hele family of in je eentje, al je vrienden mee of samen met je lief: je treft ons als het even kan aan het strand. Reisblog Barts Boekje tipt. Vlieland à deux Vlieland mag in het rijtje meest romantische oorden zeker niet ontbreken. Het eiland is slechts twaalf kilometer […]

Lees meer

Travel -

Beach ready, swim set, go

Weer of geen weer, met de hele family of in je eentje, al je vrienden mee of samen met je lief: je treft ons als het even kan aan het strand. Reisblog Barts Boekje tipt. Vlieland à deux Vlieland mag in het rijtje meest romantische oorden zeker niet ontbreken. Het eiland is slechts twaalf kilometer […]

Lees meer
Back to top