Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Food

Food -

5x beste restaurants in België

Er zijn – op zijn zachtst gezegd – nogal wat redenen om België voor eens en voor altijd in je hart te sluiten: België ligt zuidelijker en dus schijnt de zon er vaker – vakantie. Antwerpen is een modestad pur sang en hoewel het niet bewezen kan worden, lijken de Belgen er steevast verzorgder uit te zien dan welke andere Europeaan dan ook (oké, op de Fransen na misschien). En, interessant, wist je dat Belgen in verhouding de meeste champagne drinken dan wie ook ter wereld? Bovendien loopt België op culinair gebied mijlenver voor op Nederland – misschien eveneens niet te onderbouwen, maar wie zich een beetje verdiept in de Belgische gastronomie, zal dit als feit onderschrijven. Kortom: België, daar moet je zijn, voor Bourgondisch genieten met een hoofdletter B. Niet twijfelen, gewoon gaan.

 

De Superette en Chambre Séparée, Gent

Liefhebbers van waanzinnig goed eten en België-o-fielen hebben vast en zeker ooit een bezoek aan In De Wulf in het Belgische dorp Dranouter gebracht, het restaurant van chef Kobe Desramaults. Of balen als een stekker dat ze dat niet gedaan hebben voordat het restaurant eind 2016 zijn deuren definitief sloot. Niet omdat Desramaults klaar was met koken, allerminst, maar omdat hij zich wilde toeleggen op iets nieuws, op meer. Waarvan akte: hij stortte zich op… een bakkerswinkel. Bij De Superette, eveneens in Gent, staan de allerlekkerste broden, verse pizza’s, pompoentaart met burrata en perfecte cannelés op het menu. Proef en gij zult geloven – De Superette is niet zomaar een bakkerswinkel. En De Superette is er ook niet alleen voor de ochtenduren: vanaf het einde van de middag tot laat in de avond komen de bieren en wijnen op tafel, naast een keur aan warme, deeg-gerelateerde gerechten.

 

In het geniep werkte Kobe bovendien aan een nieuwe toptent, ook in Gent: in juni 2017 opende hij de deuren van Chambre Séparée, een klein restaurant met maximaal zestien couverts waar het menu uit een twintigtal (!) gangen bestaat, alles bereid van wat de landbouw dat seizoen te bieden heeft. Daar zegt Kobe zelf over: ‘Deze restaurantervaring kunt u het best vergelijken met een concert. U levert zich over aan de chefs’. Mocht je nu denken dat de kous daarmee wel af is, dan heb je het mis: wie Kobe op Instagram volgt, ziet de jonge chef druk aan het klussen aan De Superette Bokrijk dat, net als zijn eerste liefde In De Wulf, in the middle of nowhere staat, in de buurt van Genk.

De Superette, Guldenspoorstraat 29, Gent, de-superette.be, Chambre Séparée, Keizer Karelstraat 1, Gent, chambreseparee.be

 

Ogst, Hasselt

Écht uit eten in het Belgische Hasselt doe je bij restaurant Ogst. Via een zwaar gordijn stap je binnen in een klein maar ruim opgezet lokaal, met wit gesauste bakstenen muur, ufo-stijl lampen aan het hoge plafond, relaxte jazz uit de speakers, open keuken, de tafels comfortabel ver uit elkaar. De twee breinen achter Ogst, Sébastien Wijgaerts en Diederik Herbots, leerden elkaar kennen terwijl ze in de sterrenrestaurants van anderen werkten, de een als sommelier, de ander als souschef. Klassieke restaurants waar ze zich de etiquette die daarbij hoorde eigen maakten, maar waar het er vaak wat al te stijf aan toeging naar de smaak van de heren. En dus kwam Ogst. Het menu is seizoengebonden en biologisch en werkt alleen met boerenbedrijven uit de streek. Alle vis komt van vishandel De Noordzee (ook bekend als Mer du Nord) in Brussel (een garnalenkroketje op straat van De Noordzee is eveneens een aanrader when in Brussels) en de garnalen worden eigenhandig gepeld – alles voor het beste resultaat. Wat ook geldt voor de wijnkaart: niet groot, wel het beste, wekelijks geproefd en gekeurd samen met lokale wijnhandelaren. Uitstekend en lang tafelen voor de eerlijke prijs die daarbij hoort.

Ridder Portmansstraat 4, Hasselt, ogst.be

 

 

Gå Nord, Antwerpen

Nee, je bent niet in Denemarken, het gaat hier ‘gewoon’ over Antwerpen. Antwerpen-Noord om precies te zijn, het gebied rond Park Spoor Noord dat de laatste jaren flink in ontwikkeling is. Gå Nord is een van de jongste restaurants hier en draagt een Deense naam die zoveel betekent als ‘ga naar het Noorden’. De mannen achter Antwerpse horecahits als de Cargo Zomerbar en Little Butcher’s Summer Grill, bestieren de zaak waar gekookt wordt naar de maatstaven van de Nordic Kitchen (waar het inmiddels gesloten beste restaurant ter wereld Noma bekend mee werd): niks anders dan pure ingrediënten en smaken. No-nonsense, maar wel bijzonder. Op het menu onder andere forel, wilde zalm, Brasvar-ham, rund, fazant, wilde eend en schelvis, alles geserveerd op beeldschoon robuust servies dat gemaakt werd door een pottenbakker uit de buurt. Het gigantische restaurant zelf, van maar liefst vierhonderd vierkante meter, mag er ook zijn – dat het oog ook wat wil, hebben de heren begrepen. Veel zachte aardetinten, materialen als eikenhout en cement en twee groene eilandjes vol varens en bomen. Voor alleen een drankje en wat barhappen zak je neer op de fauteuils bij de open haard, of op het ruime terras.

Hardenvoort 5, Antwerpen, ganord.be

Brasa, Knokke-Heist

Sterrenrestaurant Cuines 33 is een geliefd adres in Knokke. Een beetje voor de oude chic, maar dan op zijn Spaans. Fijn, maar de eigenaren vonden dat de kustplaats wel een eigentijdse tegenhanger kon gebruiken. Die tegenhanger openden ze zelf, een paar deuren verder dan de fine dining tapaszaak. Bij Brasa wordt net als bij Cuines 33 gekookt met een Spaanse slag. Geen tapas, maar ruige gerechten van de grill (brasa betekent ‘grill’ in het Catalaans). In het geval van Brasa is dat een brede houtskoolgrill in de open keuken waar ook grote spitten te vinden zijn, waaraan, naast zwartpootkippen, ook hele ananassen geduldig rondjes draaien. Naast de bar staat de indrukwekkende rijpingskast voor het vlees. De zaak wordt gerund door Deborah Hellburg en Maurice De Jaeger, waarvan de laatste een paar maanden voor de opening van Brasa meeliep bij slagerij De Knock, ook in Knokke. Want beenhouwen, zoals ze dat in België noemen, is een vak.

Op het menu uiteraard charcuterie, maar ook ribbetjes zonder bot (dat kan en het is fantastisch) en oesters (we zijn immers aan de kust), al dan niet afgewerkt met een granité van pompelmoes (alleen al vanwege het woord: pompelmoes). Daarna worden vis, kreeft en de grote selectie rundvlees – zoals een kruidige Rubia Gallega uit Galicië, Chianina uit de Val de Chianina in Toscane en Gasconne uit de Pyreneeën – op de houtskoolgrill gegaard voordat ze op tafel komen, samen met uitnodigende bijgerechten zoals ‘crazy carrots’, ‘Asian veggies’ en ‘patata canari’.

Smedenstraat 57, Knokke-Heist, brasagrill.be

You may also like

Food -

Best for brunch

Er zijn – op zijn zachtst gezegd – nogal wat redenen om België voor eens en voor altijd in je hart te sluiten: België ligt zuidelijker en dus schijnt de zon er vaker – vakantie. Antwerpen is een modestad pur sang en hoewel het niet bewezen kan worden, lijken de Belgen er steevast verzorgder uit […]

Lees meer

Travel -

Streetfood

Het is in een nieuwe stad altijd even zoeken naar de lekkerste plekken. Gewoon beginnen met lopen is een goed begin, maar wat kies je als startpunt? Volg de smaak van de straat en ga waar streetfood en streetart elkaar ontmoeten: altijd goed. Summum tipt smakelijke wereldspots.

Lees meer
Back to top