Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Interior

Interior -

Buitengewone huizen

Wonen in een pand dat ooit een heel andere functie had, is een bijzondere ervaring. Vindingrijke bewoners maakten van deze vijf gebouwen buitengewone huizen.

Wat te doen met een gebouw dat zijn functie verliest? Koetshuizen zijn tegenwoordig overbodig, industriële panden verouderen en opslagruimtes verdwijnen naar de randen van de stad. Maar: in al die gebouwen zou je kunnen wonen. Alles wat je nodig hebt, is een eigenaar met een flinke dosis verbeelding en een interieurarchitect die dromen vorm kan geven. Dan blijkt dat een bizarre indeling een woning juist mooi en aangenaam maakt. Of dat hoge plafonds en machines een pand ongekend veel karakter geven. Zie bijvoorbeeld deze vijf gebouwen. Ze hadden een verleden waarin onder meer paarden, waterinstallaties en textiel centraal stonden. Nu zijn ze getransformeerd tot prachtige ruimtes waarin het goed verblijven is.

1 Kraan, Kopenhagen

In deze ruimte zou je zelf ook kunnen wonen, voor even. Want van de voormalige havenkraan in Kopenhagen werd een luxe hotelkamer voor twee personen gemaakt. Het interieur is bijna helemaal uitgevoerd in zwart, een verwijzing naar de steenkool die de kraan vroeger verplaatste. Door de donkere en sobere inrichting komt de focus op het uitzicht te liggen. Dat is indrukwekkend: de kamers kijken uit over de haven en de zee. Je kunt er zelfs van genieten terwijl je een bad neemt, met z’n tweeën: in de spa staan twee badkuipen voor de enorme ramen.

2 Textielfabriek, Philadelphia

De bovenste verdieping van een oude textielfabriek in Philadelphia is tegenwoordig een woning, en wat voor een. De loft baadt door de enorme boogramen in het licht. Een ideale omgeving voor planten, waarvan bewoner Liz Sparacio er dan ook veel in huis heeft gehaald. Ondanks de hoogte en vele vierkante meters oogt de ruimte intiem. Vanwege die planten, maar ook door de vintage meubels en kleden van natuurlijke stoffen. De meeste ervan vond Liz in de zaak waar ze werkt: Jinxed, een van Philadelphia’s bekendste winkels voor tweedehands design en kunst. Voor haar is vintage dé manier om je huis sfeervol te maken.

3 Kerk, Utrecht

De tijd is voorbij dat bijna iedereen wekelijks in de kerk zat. Maar gelukkig staan de meeste godshuizen er nog, want weinig gebouwen zijn zo indrukwekkend als kerken. Architectenbureau Zecc verbouwde de Utrechtse Sint Jakobuskerk tot een woonhuis en wist daarbij de majestueuze sfeer te behouden. De woning werd gevormd door verschillende blokken op de kerkvloer te maken, waarin zich intiemere kamers bevinden. Maar op de meeste plaatsen in het huis is het zicht op de gehele kerk, inclusief de magnifieke glas-in-loodramen, onbelemmerd gebleven. Beneden ligt nog steeds de originele houten vloer, boven kregen de nieuwe ruimtes sobere vloeren waardoor de focus op de oorspronkelijke architectuur blijft liggen.

4 Koetshuis, Dublin

In een voorstad van Dublin ligt Bolton Hall, een twee eeuwen oud landhuis dat de afgelopen jaren is omgetoverd tot verschillende luxe woningen. Het opvallendst is de verbouwing van het koetshuis op het terrein. De interieurarchitecten van Kingston Lafferty Design maakten er een modern, warm thuis van. Ze gaven de hoofdrol aan de originele gewelfde plafonds en muren van ruwe steen, die ze contrasteerden met gladde vloeren. Er zijn weinig nieuwe muren gebouwd, om zo fraaie doorkijkjes te behouden. Een smalle ruimte kreeg een op maat gemaakte roze bank en werd een knus verblijf om te lezen of samen wat te drinken. Zo vormen de vreemde ruimtes van het gebouw juist de sterke punten.

5 Waterzuiveringsstation, Villefranche-sur-Mer

Voormalig helikopterpiloot Philippe Tondeur houdt van industriële gebouwen. Hij kon zijn geluk dan ook niet op toen hij een waterzuiveringsstation te koop zag staan. Het pand, dat werd gebouwd rond 1910, staat in Villefranche-sur-Mer en heeft uitzicht over zee. De enorme machines liet Philippe onaangeroerd, zij zijn de eyecatchers in de vijfhonderd vierkante meter grote woning. Het duurde wel even voor hij zijn intrek kon nemen in het station. De verbouwing, waarvoor hij binnenhuisarchitect Bernadette Jacques aantrok, nam in totaal maar liefst zestien jaar in beslag. Het was het helemaal waard volgens Philippe. Hij heeft waarvan hij droomde: een totaal unieke woning waarin industriële elementen centraal staan.

You may also like

Back to top