Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Interior

Interior -

Craving craft

Er is een hernieuwde liefde voor ambachtelijk geblazen glas, artisanaal gemaakt keramiek en handgeknoopt textiel. Logisch: de charme van uniek is moeilijk te weerstaan.

De trend

Een handgeknoopt wandkleed, een grote aardewerken schaal, een sculpturale, mondgeblazen glazen vaas – het ambacht dat achter het vervaardigen van zulke dingen schuilt is eeuwenoud, maar erop uitgekeken zijn we niet. Sterker: in tijden van smartphones, algoritmes en big data, keert het ambacht steeds meer terug in onze huizen. Een loft is bij uitstek een plek waarin ambachtelijke objecten zorgen voor een warme, persoonlijke touch in een hoge, open ruimte.

De comeback van crafts is goed nieuws: drie jaar geleden kopte de Britse krant The Guardian nog: ‘Hats off to craft skills – before they disappear for good’. Bang dat textielbewerking, glaswerk en keramiek (een verzamelnaam voor aardewerk en porselein) verdwijnen, hoeven we niet te zijn. De ambachtsbeweging is, zo kunnen we aan alles aflezen, nog wel even hier: forecaster Lidewij Edelkoort sprak afgelopen jaar in haar halfjaarlijkse trendseminar over een grote textiel-revival, pottery courses zijn vaak binnen no-time uitverkocht en keramieken kunst wordt voor recordprijzen geveild.

Het is niet de eerste keer dat we als maatschappij hunkeren naar ambacht. In de negentiende eeuw kwam onder leiding van textielontwerper en utopisch denker William Morris de befaamde arts-and-craftsbeweging op. De beweging had felle kritiek op de onpersoonlijke massaproducten van de industriële revolutie die zich net had voltrokken. Morris’ motto: Have nothing in your house that you do not know to be useful, or believe to be beautiful.’ De beweging vond bovendien dat het begrip ‘kunst’ op veel meer dingen van toepassing kon zijn dan alleen de schilderkunst. Auteur en arts-and-craftslid Selwyn Image noemde de Royal Academy of Arts daarom gekscherend ‘The Royal Academy of Oil Painting’ en schreef: ‘De onbekende uitvinder van de patronen die een muur of een waterpot decoreren, zou evenveel recht moeten hebben een artiest genoemd te worden als de schilder Rafaël.’

Er zijn uiteraard grote verschillen tussen de arts-and-craftsbeweging uit de negentiende eeuw en de ambachtelijke trend van nu – het glaswerk en textiel, de potten, serviezen, vazen en sculpturen zijn moderner in vorm en frisser in kleur – maar een belangrijke overeenkomst is er ook: beide eren ze de unieke waarde van een handgemaakt object dat met geen enkele machine valt na te bootsen.

Textiel

Het ambacht van het textiel is eeuwenoud. Toch weet de huidige generatie textielontwerpers het vak te vernieuwen. Zo is de nog relatief jonge, Nederlandse Nienke Hoogvliet interessant. De 29-jarige textielontwerper opende op haar 23ste al haar eigen studio. Ze wil de textielindustrie van binnenuit verduurzamen en daartoe maakt ze prachtige textielwerken van alternatieve grondstoffen als zeewier en vissenhuid. Ook interessant: Bregje Sliepenbeek maakt enorme wandkleden van tientallen dunne metalen draadjes, die door verschillen in dikte geometrische patronen krijgen. Ze ‘weeft’ het metaal, waarmee ze het materiaal behandelt als textiel en zo textiele grenzen vervagen. Prachtig op een hoge, bombastische muur in een adembenemende loft.

Glas

De perfecte imperfectie van ambachtelijk geblazen glas is opnieuw in trek. Anno 2019 is er een nieuwe lichting ontwerpers die met glas werkt. Denk bijvoorbeeld aan Sabine Marcelis (die overigens zelf ook in een loft woont) en haar prachtige glazen objecten, die ze maakt voor klanten als Burberry, Gucci en Isabel Marant. Of aan de frisse glasobjecten van de Noorse ontwerper Andreas Engesvik: gefascineerd door het kleurverloop van een bos in de verschillende seizoenen, maakt hij abstracte, glazen bomen in verschillende groen-, rood- en bruintinten, die samen een bos vormen.

Keramiek

Keramiek – of gebakken klei – is zo’n uitgesproken materiaal, dat het soms moeilijk is het werk van verschillende keramisten te onderscheiden. Het materiaal bepaalt al veel van de esthetiek, veel meer dan bij bijvoorbeeld textiel. Dat geldt voor zowel kleur als vorm: je ziet veel tinten crèmewit, vlekkerig grijs of roestbruin, en veel bolle, ronde vazen, potten of slordig ronde borden en kommen. Juist de zachtheid van deze vormen en kleuren zorgen ervoor dat keramieken objecten zo kalmerend voor het oog zijn. Het mooist zie je dit bij de Ierse designer Yasha Butler en de Zweedse designer Enriqueta Cepeda; zij maken schalen en vazen die zo dun en groot zijn dat het bijna sculpturen worden. Cepeda laat sommige van haar keramieken vazen roken, een eeuwenoude techniek waarbij de temperatuur in een bloedhete oven tot duizend graden wordt opgevoerd. Het resultaat: pikzwarte schalen en vazen.

You may also like

Back to top