Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Travel

Travel -

Digital Detox

Heb je weer uren doelloos naar je smartphone zitten staren? Met een digital detox word jij weer de baas over je telefoon.

Smartphones maken het leven makkelijker. Je kunt overal met iedereen contact opnemen. Een leuk koffietentje vinden, kijken hoe laat de bus vertrekt – het is zo gefikst. Maar de telefoons hebben het bestaan niet alleen verbeterd. Iedereen die ooit urenlang naar een schermpje heeft zitten turen, weet: daar voel je je niet lekkerder van. Het is een beetje als een zak chips leeg eten. Je weet dat het niet goed voor je is, toch ga je door tot je de laatste kruimels recht uit de zak in je mond laat glijden. Dan denk je: was dit nou echt bevredigend? Zoiets gebeurt ook als je lang hebt gescrold door social media, nieuwssites en roddelblogs.

Dat onbehaaglijke gevoel ontstaat niet zomaar. In zijn boek Digitaal minimalisme bespreekt hoogleraar informatica Cal Newport een aantal onderzoeken. Die wijzen uit dat je van social media onzeker kunt worden. Want heb je wel net zo’n leuk leven als je vrienden? En dat is niet alles. Dat je door je mobieltje altijd bereikbaar bent, geeft vaak een onrustig gevoel. Voor je concentratievermogen is de overdaad aan informatie die een smartphone biedt ook al niet best. Het bombardement aan nieuwsberichten kan daarbij maken dat je je angstig voelt, net als de agressieve toon waarop op internet discussies worden gevoerd.

Ondanks die gevolgen blijft de smartphone onweerstaanbaar. Want wie weet tref je een opbeurend berichtje of een filmpje waar je om moet lachen. Dan krijg je een shot dopamine in je hersenen, wat een goed gevoel geeft. Zo’n dopamine-injectie treedt ook op als iemand een foto van je liket. Dus wil je meer, en zet je nog een post online of scrol je weer verder. Je ziet het al: smartphones zijn verslavend.

Afkicken

De vraag is hoe je van die afhankelijkheid afkomt. Newport adviseert om je digitale leven een maand tot de essenties te beperken. Uiteraard wil je bereikbaar zijn voor werk, familie en goede vrienden. Maar hij raadt aan met de rest te stoppen. Dus geen social media en niet online series kijken of nieuws volgen. Geen paniek! Na die maand kun je terug. Het is wel belangrijk om voor je digital detoxte bedenken wat je wil doen met je verkregen vrije tijd. Vrienden vaker opzoeken? Cursus Spaans volgen? Sporten? Kies zaken die jij belangrijk vindt.

Newport schrijft dat veel mensen last hebben van afkickverschijnselen. In de rij voor de kassa kunnen ze niet kijken wat de Kardashians hebben uitgespookt. Maar degenen die volhouden, ontdekken dat het aangenaam is om tijdens een treinreis uit het raam te staren of een boek te lezen. Dat het prettig is om tijd face to face door te brengen met vrienden. Van de mensen die de digital detoxeen maand volhouden, willen er weinig terug naar hun oude leven.

De truc van de detoxmaand is dat je herontdekt wat je waardevol vindt. Daarna is het volgens Newport makkelijker om betere beslissingen te nemen over je internetgebruik. Je kunt bijvoorbeeld besluiten dagelijks maximaal tien minuten aan Facebook te besteden, omdat je hebt ervaren dat je van echt afspreken met goede vrienden gelukkiger wordt. Of om je telefoon vaker thuis te laten, zodat je met volle aandacht ergens van geniet.

Kortom, je zet digitale middelen precies in zoals jij wil. Digitaal minimalisme, zo noemt Newport dit. Vermoed je dat de verleidingen voor jou te groot zijn om te kunnen detoxen? Begin dan op vakantie. Googel – nu mag het nog – digital detox holidaysen je vindt volop plekken zonder bereik of wifi. Je kunt dan wel geen vakantiefoto op Instagram zetten, je digital detox krijgt wél een vliegende start.

5 Topbestemmingen voor een digital detox-vakantie

 1 Botswana
Ga op safari door Botswana en je zult wifi geen moment missen. Daar zorgen de olifanten, leeuwen en giraffes wel voor.

2 Patagonië
Het uitgestrekte Patagonië heeft een ongekende biodiversiteit. Geniet ervan in de prachtig gelegen Bahia Bustamante Lodge en disconnect.

3 De Faeröer
Deze eilandengroep tussen Noorwegen en IJsland is de ideale plek om te hiken door de ongerepte natuur en je telefoon te vergeten.

4 Cape Range
In dit Australische nationale park vind je Sal Salis Ningaloo Reef, een afgelegen safarikamp en schitterende uitvalsbasis om het rif en de fauna van het park te ontdekken.

5 Alaska
Het Sheldon Chalet ligt op een gletsjer en is alleen bereikbaar per helikopter. Uiteraard is er geen bereik; zo kun je optimaal van het uitzicht profiteren.

You may also like

Travel -

10 ROMANTIC PLACES TO VISIT IN THE SOUTH

Engeland romantisch? Indeed it is. Vooral als je afreist naar het zuidwesten van Engeland. Door het groene, glooiende landschap van dit graafschap leiden stille country lanes naar popperige dorpjes waar vaak niet meer te vinden is dan een pub en een postkantoor. Een trip naar de seaside ligt ook binnen de mogelijkheden. Een greep uit de beste adresjes roundom Somerset en Bath.

Lees meer
Back to top