Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Beauty

Beauty -

Ezelinnenmelk en rimpelremedies

Het idee van de Fontein van de Eeuwige Jeugd is al zo oud als mensenheugenis. Eén slokje uit die fantasiebron en je zou weer zo glad, fris en blakend zijn als op je vijftiende. Maar och, we geloven al lang niet meer in sprookjes. Waar we wel in geloven is de moderne wetenschap en die biedt ons scheikundige formules, dermatologen en rimpeldokters.

Schoonheid was nog nooit zo maakbaar, al wringt het als vanouds wanneer het om echtheid gaat. Photoshop en facelifts hebben het heersende schoonheidsideaal onhaalbaar gemaakt, althans op natuurlijke wijze. En dat weten we. Er is nagenoeg geen Hollywoodactrice die niet ‘iets’ heeft laten doen. Veel is opgespoten, gelift, gereconstrueerd, chemisch gepeeld en van speciale paparazzi-proof make-up voorzien (al wil dit alles nog weleens dramatisch mislukken, wat een hoge feelgoodfactor heeft voor gewone stervelingen). Dat modellen op modefoto’s en in cosmetica-advertenties vooral dankzij de computer zo superperfect lijken, weet ook iedereen; zelfs kids fotoshoppen elke foto alvorens-ie op social media belandt.

don't-forget-to-smile

Hoe ons dan wel te verhouden tot het simpele tijdloze feit dat naarmate het leven leuker wordt je steeds minder strak in het velletje komt te zitten? Wie doorvraagt bij professionals die van hun uiterlijk afhankelijk zijn, krijgt legio tips die soms zo oud zijn als Cleopatra. En dan hebben we het niet over de weldaad van ezelinnenmelk. Niet roken, veel drinken (water, geen wijn), vijf keer per week een half uurtje sporten, lekker gezond eten (Beyoncé schijnt veel boerenkoolsap te drinken), veel slapen en zeer uitvoerige badkamerrituelen met de zachtste zeepjes, de vetste (of meest hightech) crèmes en dagelijkse gezichtsmassages – zie de vele tutorial-filmpjes op internet –doen allemaal wonderen. Maar wat vooral preventief werkt tegen huidveroudering is goede bescherming tegen de zon. In Japan sommeert de weerman vrouwen niet voor niets een zonnehoed of parasol te gebruiken op zonnige dagen. Niet omdat een porseleinwitte huid daar al eeuwenlang het heersende schoonheidsideaal is, maar wel omdat daar een enorm gat in de ozonlaag zit en zon daadwerkelijk schadelijk is voor de huid. Als je er geen ernstige huidziekten van krijgt, dan toch zeker rimpels. Dermatologen en beautydokters zijn het erover eens: eigenlijk zou je elke dag, het hele jaar door, sunblock of een SPF (sun protection factor) moeten gebruiken.

Wat toch ook wonderen kan doen is een iets eigentijdser idee over wat ‘echte’ schoonheid is. Nu geven rimpeldokters soms zelf niet bepaald het goede voorbeeld, zoals de onlangs overleden Amerikaanse dermatoloog Dr. Brandt, beroemd om zijn high-profile-clientèle en producten als Pores no More en Needles no More. Zijn eigen Thunderbirds-achtige uiterlijk was het pijnlijke bewijs dat fillers al snel te verslavend kunnen zijn. Maar eerlijk: een smaakvol gedoseerd prikje neurotoxine (Botox) of Restylane (filler), kunnen toch net dat drupje van de Fontein der Jeugd zijn, al is het tijdelijk. Een taboe is dat allang niet meer, nog even en het is net zo gewoon als naar de kapper gaan. En toch. Laat je vooral niet gek maken door gladde praatjes. De beste rimpeltroost is een stralende lach. Gratis en werkt altijd.

You may also like

Back to top