Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Interior

Interior -

FINCA FEELING

Een droom, zo’n Spaanse finca. Next best thing: het finca-gevoel in je Hollandse huis halen. Niet moeilijk met Summums stylingtips.

We zouden allemaal wel een finca willen, zo’n rustiek optrekje ergens op bijvoorbeeld een verlaten stukje Ibiza, met wit gesausde muren, balkenplafonds en een terras vol stoere cactussen en wuivende palmen. Maar als zo’n Spaanse boerderie er even niet in zit, kun je die typische finca-stijl ook naar je eigen Hollandse stulpje halen. Met wat simpele ingrediënten creëer je zo je eigen Casa Ibiza

Binnenstebuiten

Wij zitten hier helaas nou eenmaal vaker binnen dan buiten, maar no problemo; dan halen we door middel van accessoires buiten gewoon naar binnen. Met allerlei soorten schelpen, ruige stukken aangespoeld hout, bijzondere takken en mooie stenen bijvoorbeeld. Planten horen daar zeker bij. Misschien wel het meest synoniem met Ibiza is de cactus. En dan bedoelen we niet de kleine, schattige variant maar juist die grote, stoere jongens die echt impact hebben in het interieur. Qua kleuren hou je het rustig met tinten zoals je die terugvindt in de natuur: beige, bruin, wit, zand, groennuances, al is een fellepop of colourhier en daar natuurlijk nooit verboden.

Riet

Riet mag niet ontbreken in je finca. Mooiste pronkstuk is zo’n grote rotan pauwstoel (iconisch geworden door de erotische film Emmanuelle uit de jaren zeventig), maar ook rieten accessoires geven dat zomerse buitengevoel, ook als het buiten regent. De rieten lampenkap, hoe groter hoe beter, is weer helemaal terug als blikvanger boven een grote, ruwhouten eettafel. En geen finca kan zonder een verzameling rieten manden in alle maten; gebruik ze in de keuken, de badkamer en de slaapkamer of als versiering aan de wand. Ook de boodschappen doe je natuurlijk met een rieten mand, of je nou naar de hippiemarkt gaat of gewoon naar de Albert Cuyp.

Linnengoed

Ga voor simpele, maar luxe en natuurlijke stoffen. Gordijnen zijn van ongeverfd linnen of mousseline, ultiem geschikt om een zomerbriesje door te laten waaien. Beddengoed is van biologische katoen en liefst effen, in alle varianten wit, van vanille, ecru, eierschaal en ivoor tot beige. Een dunne handgemaakte quilt of gehaakte sprei maakt je bed compleet. In de badkamer gebruik je hamamdoeken en voor het keukentextiel maakt de ouderwetse hippiestof kaasdoek weer een comeback.

 

Keramiek

Van een buitenkeuken en lange, lome lunches in de schaduw kunnen we misschien alleen maar dromen, maar we kunnen uiteraard wel onze keuken vullen met prachtig handgemaakt aardewerk uit Spanje. Je kunt gaan voor vrolijke, zonnige kleuren of juist voor retro seventies-kleuren zoals groen en bruin. De Spanjaarden hebben overal wel een eigen aardewerken potje of kannetje voor, van zout- en peperstellen, tot olijfoliekannetjes en robuuste waterkruiken. Maak in ieder geval ruimte voor een paar lekker grote statement pieces zoals een kruik of een schaal formaatje ‘paella voor een weeshuis’. Daar krijg je toch spontaan zin in koken van?

Kleden & kussens

In echte finca’s zijn de muren van steen en hebben de vloeren natuurstenen tegels. Warmte wordt binnengehaald door middel van kleden en kussens. Vaak zijn het de handgeweven vloerkleden die tegen witte wanden en de neutrale vloertegels zorgen voor wat kleur in het interieur. Liever in natuursferen blijven? Dan geven sisal matten een rustiek gevoel. Helemaal terug van weggeweest zijn wandkleden, zoals authentieke handgeknoopte macraméconstructies die makkelijk kunnen wedijveren met echte schilderijen. En wat betreft kussens is er eigenlijk maar één regel als het gaat om de hoeveelheid: hoe meer zielen, hoe meer vreugd, van grote, lederen poefs tot vrolijk gekleurde en handgeborduurde kussentjes op de bank.

 

You may also like

Back to top