Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Travel

Travel -

Free spirits

De woestijn trotseren op een motor, als groupie de wereld rondtoeren en slapen tussen de apen: tegen alle regels en verwachtingen in trokken deze vijf buitengewone vrouwen onverschrokken de wijde wereld in.

 

Anne-France Dautheville

In een tijd waarin het lang nog niet normaal was dat vrouwen alleen op reis gingen, trok de Franse journalist Anne-France Dautheville eropuit met haar motor. In 1972 deed ze op een Moto Guzzi 750 mee aan een tocht van Parijs naar Isfahan in Iran. Dat beviel zo goed dat ze het jaar erop in haar eentje een reis maakte over drie continenten. De hele jaren zeventig zou ze nog de wereld rondtoeren en boeken schrijven over haar avonturen on the road. In 2016 kwam Dautheville weer in de spotlights te staan: modemerk Chloé bracht met een collectie vol leren jasjes, motorbroeken en stoere laarzen een ode aan haar kledingstijl.

 

Anita Pallenberg

De ultieme rockchick, dat was de in 2017 overleden Anita Pallenberg. In 1965, toen ze in München werkte als model, ontmoette ze Rolling Stone Brian Jones. De twee vielen voor elkaar, maar ze ruilde hem al snel in voor Keith Richards, met wie ze drie kinderen kreeg. De vrijgevochten Pallenberg was veel meer dan een groupie, ze was een ware muze. Ze bracht de Stones in contact met de coole crowd van Londen en beïnvloedde met haar bohemien garderobe hun stijl. Pallenberg ging mee op tournee en huurde met Keith huizen in Marokko en Zuid-Frankrijk. Zelfs op de muziek drukte ze haar stempel: op Sympathy for the Devil is ze te horen als achtergrondzangeres en op haar aanraden werden tracks van het Stones-album Beggars Banquet opnieuw gemixt.

 

 

Jane Goodall

Haar liefde voor chimpansees begon toen Jane Goodall als klein meisje van haar vader een knuffelversie van de aap kreeg. In 1958 ging ze chimpansees bestuderen in Tanzania en dat was voor een vrouw alleen destijds zo ongehoord, dat de opzichter erop stond dat haar moeder mee kwam. Goodall liet zich niet ontmoedigen en zou vele baanbrekende studies publiceren over chimpansees en hun gedrag, dat veel dichter bij dat van mensen ligt dan eerder werd aangenomen. Inmiddels is ze 83 jaar oud en zet ze zich nog altijd in voor apen en andere diersoorten; een groot deel van het jaar reist ze de wereld rond om te pleiten voor een betere behandeling van dieren.

 

Maureen Wheeler

Iedere reiziger kent de Lonely Planet-gidsen, die je de weg wijzen naar de beste eettentjes en  fijnste hotels, of je nu in Parijs of een verre uithoek van Nicaragua bent. Maureen Wheeler stond met haar man Tony aan de wieg van de boeken. In de jaren zeventig trokken ze negen maanden door Azië, levend van een paar dollar per dag. Na hun avontuur besloten ze om hun tips te delen in een gids. Er volgden meer reizen en boeken, en inmiddels zijn er meer dan honderd miljoen Lonely Planet-gidsen gedrukt. En Maureen? Haar wanderlust is niet minder geworden, samen met Tony reist ze nog steeds de wereld rond.

Talitha Getty

Talitha Pol was de dochter van Nederlandse kunstenaars, geboren op Java. Ze groeide op in Londen en werkte in de swinging sixties als actrice. Tijdens een diner ontmoette ze de steenrijke John Paul Getty, met wie ze een jaar later trouwde. Het stel kende de hele hippe jetset – Mick Jagger, Marianne Faithfull en Yves Saint Laurent waren vrienden – en gaf wilde feestjes in hun huizen in Londen en Marrakech. Een foto van Talitha op een dakterras in de Marokkaanse stad werd iconisch, ze was de belichaming van de bohemien beau monde van die tijd. Helaas vloog haar hedonisme uit de bocht en kwam aan haar betoverende bestaan een tragisch einde: in 1971 overleed Talitha aan een overdosis heroïne, dertig jaar oud.

 

You may also like

Back to top