Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Travel

Travel -

Heiss!

Fotografie

Helmut Newton is een enorme inspiratiebron voor iedereen die houdt van mode- en glamourfotografie. Hij werkte lang voor de Franse Vogue en hoewel zijn werk bejubeld werd, vonden zijn tegenstanders dat zijn erotische, prikkelende en uitdagende werk te choquerend was, zo niet pornografisch. Terugkerende thema’s in zijn werk waren de nacht en de grote vrouw, die vaak letterlijk groot leek door haar hoge hakken, een handelsmerk in de foto’s van Newton.

Juergen Teller heeft een rauwe, zeer persoonlijke en tikje overbelichte stijl van fotograferen. Hij weigert zijn autobiografische vrije werk los te koppelen van zijn commerciële werk, wat regelmatig resulteert in foto’s waar hij zelf ook op staat, naast of achter het model, en alsof het een losjes vastgelegd moment in zijn leven betreft. Teller schiet campagnes voor designer Marc Jacobs – met bijvoorbeeld regisseur Sofia Coppola en actrice Charlotte Rampling in de hoofdrol – Céline en Vivienne Westwood en hij maakt met zijn werk furore in titels als W Magazine, Self Service en i-D.

 

 

Fashion

Jil Sander startte na een korte carrière als modejournalist haar eigen label in 1973. Een van haar eerste shows, in het Parijse Plaza Athénée in 1975, werd bijzonder lauwtjes ontvangen, maar dat weerhield Sander er niet van door te gaan. Vooral in de jaren tachtig en negentig vergaarde ze faam met haar minimalistische, cleane esthetiek en haar uitzonderlijk goede basics. Een half jaar nadat haar bedrijf in juli 1999 in handen kwam van de Prada-groep vertrok Sander vanwege een verschil in visie – waarop de omzet een ongekende duikeling maakte – om nog twee keer kort terug te keren Jil Sander werkt nu onder meer voor de Japanse textielgigant Uniqlo, wat betekent dat liefhebbers van haar chique minimal stijl zich in Jil Sander kunnen hullen voor een fractie van de designerprijs.

Leyla Piedayesh Relatieve nieuwkomer is Leyla Piedayesh, founder van het label Lala Berlin (sinds 2004). Piedayesh begon met kleurige gebreide accessoires, maar breidde al snel uit tot een label met een volwaardige collectie. Wat opvalt aan haar ontwerpen is het bijzondere gebruik van natuurlijke garens en innovatieve materiaalcombinaties. De beroemde Duitse modejournalist Suzy Menkes omschreef het zo: ‘Keer op keer weet Lala Berlin de vluchtige anarchistische grotestadchic op een frisse manier te laten zien in haar onconventionele maar elegante en vrouwelijke collecties.’ Vanuit internationaal perspectief belichaamt Lala Berlin precies dat wat de metropool Berlijn is: vrij, onorthodox en cool, cool, cool. Een om in de gaten te houden.

 

 

Architectuur

Architect en meubelontwerper Ludwig Mies van der Rohe was groot in heldere, afgemeten vormen en het gebruik van glas, steen en staal. Zijn blokkerige en tikje staccato bouwstijl kenmerkt zich door strakke lijnen en constructief ingenieuze hoekoplossingen. Zijn minimalistische motto ‘Less is more’ – ja, daar komt die uitspraak vandaan – zie je in zijn ontwerpen: teruggebracht tot de essentie en in perfecte verhouding. Van der Rohes ontwerpen waren architectonisch verantwoord en werden bewierookt, maar niet elke klant was een tevreden klant: het uitzetten van het gebruikte glas en staal ging niet altijd gelijk op, wat soms leidde tot nauwelijks te verhelpen lekkages. Van der Rohe werd in 1930 directeur van het Bauhaus, de opleiding voor beeldend kunstenaars, architecten en ambachtslieden, gestoeld op Walter Gropius’ ideeën over vorm en functionaliteit. Architectuur moest maatschappelijke impact hebben; wie in een zonnige, lichte en ruime woning zonder poespas woonde, zou vanzelf meer rust krijgen en gelukkiger zijn. Toen hij in 1938 Duitsland verliet en naar Amerika emigreerde, bleef Van der Rohe de Bauhaus-idealen trouw pluggen. Het Bauhaus-museum in Berlijn biedt een schitterend inkijkje in deze modernistische stijl.

 

 

Bruderliebe

Ooit, ooit was het onvoorwaardelijke liefde tussen de broers Adolph (afgekort Adi) en Rudolph (ook liefkozend Rudi genaamd) Dassler. In de jaren twintig van de vorige eeuw waren de broers partners in de Gebrüder Dassler Schuhfabrik, een bedrijfje in sportschoenen. Adi was de schoenmaker, zijn oudere broer Rudi de handige salesjongen. Het bedrijf floreerde, zeker toen de Gebrüders Dassler de Afro-Amerikaanse atleet Jesse Owens sponsorden, die op Dassler-schoenen vier gouden medailles won in de Olympische Spelen van 1936. Een schitterende overwinning voor het bedrijf Dassler, al boterde het tussen de broers steeds minder. Een sappige vete met veel treiterijen over en weer leidde uiteindelijk tot een breuk tussen de broers en een tweedeling van het bedrijf in 1948: Adolph herdoopte zijn bedrijf in Adidas, een samentrekking van de eerste drie letters van zijn voor- en achternaam, en Rudolph probeerde het eerst onder de naam Ruda, om die later te veranderen in het sneller klinkende Puma. Zowel Puma als Adidas zijn wereldwijd grote spelers in sportswear. Puma trok niet lang geleden popster Rihanna aan voor het ontwerpen van haar eigen Fenty by Puma-lijn en Adidas gooide hoge ogen met muzikant Pharrell en zijn Superstars in liefst vijftig verschillende uni kleuren.

 

You may also like

Back to top