Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Fashion

Fashion -

INSTABLOOM

Engeland is beroemd om zijn liefde voor bloemen. Echte, of als prints op muren, gordijnen, banken, jurken en meer. Deze drie creatieve geesten kunnen in hun werk niet zonder bloemenpracht en vulden hun Instagram accounts ermee.

Kunst kan niet zonder bloemen. In de middeleeuwen versierden monniken de kantlijnen van manuscripten nauwgezet met verfijnde bloemenillustraties. De schilders van de Gouden Eeuw maakten de prachtigste bloemstillevens, zo realistisch dat het leek alsof een bijtje op een tulp elk moment kon wegvliegen. Van Gogh schilderde zonnebloemen en irissen, Monet de waterlelies in zijn tuin.

Niet alleen kunstenaars, ook de mode vindt inspiratie in bloemen. Chanel verwerkte de camelia in veel van haar ontwerpen, bij Dolce & Gabbana duiken steeds weer rode rozen op. Yves Saint Laurent vond zijn kleurenpalet in zijn Jardin Majorelle in Marrakesh en Christian Dior baseerde een beroemd silhouet, de Corolle, op een bloemkelk. Ook vandaag zijn er kunstenaars en designers die bloemen centraal zetten in hun werk. Sla de Instagram accounts van Lewis Miller, Erdem en Danielle Kwaaitaal er maar eens op na.

@lewismillerdesign

Als je in New York rondwandelt, kan het gebeuren dat je ineens op een vuilnisbak bomvol pioenrozen en lelies stuit. De bloemen zijn er niet lukraak ingepropt maar fraai gearrangeerd, alsof de afvalemmer een chique vaas is. Het is ook mogelijk dat je een wegafzetting versierd met zonnebloemen aantreft, of een bouwplaats die is bedolven onder de hortensia’s. Al die creaties zijn het werk van bloemist Lewis Miller. Hij ontwerpt bloemendecoraties voor evenementen en besloot in oktober 2016 iets te doen met de nog mooie bloemen die daarvan over bleven. Vroeg in de ochtend versierde hij het monument voor John Lennon in Central Park met honderden dahlia’s en anjers. Zo werd de eerste ‘flower flash’geboren. Het was een succes: mensen bleven blij verrast staan en namen foto’s, die ze deelden op Instagram. Inmiddels zijn er vele flower flashes– en Instagramfoto’s – gevolgd. Voor Miller zijn de bloemwerken ‘cadeaus aan de inwoners van New York’.

@erdem

‘Flowers for spring? Groundbreaking!’ luidt de bekende quote van de gevreesde op Anna Wintour gebaseerde hoofdredacteur Miranda Priestly in de film The Devil Wears Prada. Gelukkig heeft deze sarcastische opmerking de in Londen werkzame modeontwerper Erdem Moralioglu er nooit van weerhouden om lustig met bloemenprints te strooien. Niet alleen in de lente: bij Erdem bloeien de bloemen in álle seizoenen. En al is het gebruik van bloemen in de mode inderdaad nauwelijks baanbrekend te noemen, zoals Erdem ze doet, zo doet niemand ze. Van dramatische rozen uitgevoerd in fluweel devoré, tot lieflijkemillefleurs op typisch Engelse tea dresses, elk seizoen vindt hij de bloemenprint opnieuw uit, soms nog beter dan de natuur zelf. Eerder dit jaar ontwierp hij voor Nars een make-upcollectie met de veelzeggende naam Strange Flowers. Hoogtepunt van de collectie waren niet de lipsticks of de blushes, maar de verpakkingen waarin die zaten, uiteraard voorzien van een prachtige Erdem-bloemenprint. Zien, die bloemenweelde? Al het moois valt te bewonderen op Erdems Instagram account.

@danielle_kwaaitaal

Kunstenaar Danielle Kwaaitaal fotografeert bloemen onder water. Dat geeft een prachtig resultaat: het is alsof de bloemen door de ruimte zweven. Kwaaitaal maakt het effect nog poëtischer door de kleuren van de foto’s te bewerken. Donkere tinten maakt ze licht, en lichte tinten donker. De inspiratie voor haar fotoserie Florilegium vond ze in botanische tekeningen uit de zeventiende eeuw. Net als de tekenaars van toen probeert Kwaaitaal in haar foto’s één bloemsoort in zijn essentie te vangen. Zo fotografeerde ze onder andere tulpen, ranonkels en helleborus. Eerder maakte ze de serie Après nous le déluge, waarvoor ze bloemen vastbond in aquaria en injecteerde met inkt, alsof ze werden omgeven door rook. Voor Kwaaitaal zijn bloemen even sensueel als het vrouwelijk lichaam, dat eerder centraal stond in haar werk. Van de meeste van haar foto’s is slechts één exemplaar te koop, maar voor wie er geen kan bemachtigen is op Instagram haar intrigerende werk te zien.

You may also like

Fashion -

Organic

Engeland is beroemd om zijn liefde voor bloemen. Echte, of als prints op muren, gordijnen, banken, jurken en meer. Deze drie creatieve geesten kunnen in hun werk niet zonder bloemenpracht en vulden hun Instagram accounts ermee. Kunst kan niet zonder bloemen. In de middeleeuwen versierden monniken de kantlijnen van manuscripten nauwgezet met verfijnde bloemenillustraties. De […]

Lees meer

Fashion -

Wallflowers

Engeland is beroemd om zijn liefde voor bloemen. Echte, of als prints op muren, gordijnen, banken, jurken en meer. Deze drie creatieve geesten kunnen in hun werk niet zonder bloemenpracht en vulden hun Instagram accounts ermee. Kunst kan niet zonder bloemen. In de middeleeuwen versierden monniken de kantlijnen van manuscripten nauwgezet met verfijnde bloemenillustraties. De […]

Lees meer
Back to top