Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Interior

Interior -

Interieur ontwerpster Odette Blum

Interieurontwerpster Odette Blum heeft een hoogsensitief oog voor dingen die zo mooi en liefdevol gemaakt zijn dat je ze voor je leven wil koesteren. Die ontdekt ze op haar vele reizen. Sommige van die pareltjes verkoopt ze via haar online conceptstore Blumcollection. Andere deelt ze puur ter inspiratie in moodboards. “Het gaat verder dan wat je ziet. Het gaat om werk van ‘master artisans’ waar heel veel ziel in zit.”

Dekt de titel interieurontwerper wel helemaal de lading?

“Ik ben begonnen in het onderwijs, maar behalve het aspect van ‘geven’ bleek dat helemaal niet mijn ding. Ik heb altijd heel veel over kunstbeschouwing gelezen, want dat is wat ik doe: kijken, kijken, kijken, altijd alles analyseren. Toen ben ik een interieuropleiding gaan doen en heb vervolgens veertien jaar als interieurontwerper gewerkt. Maar door de jaren heen ontdekte ik dat dit niet echt is wat ik wil doen. Ik ben heel goed in sferen, die communiceer ik in moodboards met materialen, vormen, kleuren, en die vertaal ik vervolgens in producten. Ik werk nog wel samen met interior architects die het interieurontwerp maken gebaseerd op de moods die ik maak voor mijn klanten.”

Hoe is Blumcollection ontstaan?

“Ik had zo veel moois verzameld, dat wilde ik delen. Blumcollection is mijn collectie, met mijn oog uitgekozen omdat die producten mij op een of andere manier raken. Het zijn allemaal unieke stuks, handgemaakt, puur en van de hoogste kwaliteit. Het zijn niet alleen objecten voor interieur die ik over de hele wereld bij elkaar zoek, maar bijvoorbeeld ook fashion, jewelry, kunst en fotografie. Wat ik interessant vind met de producten die ik selecteer voor Blumcollection, is dat het niet het product zelf is, niet de eerste laag, maar juist die ziel. Het is niet alleen wat je ziet, er is meer. Dat laat ik zien in een moodboard om mensen te triggeren om verder te kijken dan alleen het luxe merk.”

Je hebt net een bijzondere reis gemaakt naar Tibet?

“Het was een reis met een groepje mensen vanuit de hele wereld, uit New York, Australië, Zuid Amerika, allemaal kennissen van elkaar met een speciale liefde voor textiel. We kregen het hele proces van het Norlha atelier te zien: alles, de vrouwen die zaten te spinnen, het verfproces, de weefgetouwen, het vilten. Zij werken met yakwol, op het allerhoogste niveau. Tijdens de reis hebben we ook veel met elkaar gebrainstormd, vooral over duurzaamheid. Ik ben op deze reis weer heel erg ontroerd geraakt door het echte vakmanschap en de puurheid ervan. Dit is niet zomaar ‘craft’, dit zijn ‘master artisans’ die hun producten echt inhoud en ziel meegeven.”

Waar gaat je volgende reis naar toe?

“Ik heb voor dit jaar al mijn reizen reeds gepland en voorbereid. Iedere maand ga ik circa vijf dagen naar een ander land. Eerst naar Marrakesh, Marokko, en vervolgens naar Chili, Peru, en naar een belangrijke beurs in Mexico. Ik ga samenwerken met een collega in Colombia die ik heb ontmoet in Tibet. En ik ga meer samenwerken met ‘master artisans’ om nieuwe collecties voor Blumcollection te creëren. Ik wil hun meesterschap gebruiken om te communiceren met interieur en fashion hier in het Westen. Het moet een global uitwisseling worden. Ik wil niet alleen iets halen, maar ook iets brengen.”

Jouw manier van werken gaat voorbij aan het idee van trends

“Ik geloof helemaal niet in trends: je hebt het nog niet gekocht of het is alweer uit. Dat maakt niet gelukkig. Vroeger werden dingen met de hand gemaakt en deed je er je hele leven mee. Dat gaat terugkomen. Een van mijn grote voorbeelden is de Chinese ontwerpster Ma Ke en haar merk Wuyong. Zij creëert een hele living wereld, heel puur en hoogwaardig, gebaseerd op Chinese producten van vroeger die mensen nu niet meer waarderen omdat ze naar de vergankelijke luxe van het Westen zijn gaan kijken. Luxe zal in de toekomst weer heel erg gaan over kwaliteit en echtheid, en dus duurzaamheid. Aan die trend wil ik wel meewerken.”

www.blumcollectionconceptstore.com

 

 

You may also like

Back to top