Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Interior

Interior -

Interior Photographer Kasia Gatkowska

Iedere maand vliegt Kasia Gatkowska uit met al haar apparatuur om een jaloersmakend huis of appartement van een architect, ontwerper of andere bewoner van naam en faam te fotograferen voor bladen als Elle Décor Italia, Residence of Vogue Living Australia. Ze weet nooit in welke en wiens wonderlijke wereld ze nu weer terecht komt. “Ik hou heel erg van het onbekende, van verandering, dat prikkelt iets in me.”

Je kwam als Poolse naar Nederland..

“Voor de liefde! Het was eind jaren ’80 en ik was 21. Daar kwam ik aan met mijn tasje: ‘Natuurlijk kom ik bij je wonen, in een jaar Nederlands leren en hier in Amsterdam mijn studie Arabische taal en letterkunde afmaken!’”

En je liefde voor interieur?

“Na mijn studie ging ik vertalen en lesgeven, maar ik vond het helemaal niks. Per toeval kwam ik bij Artemis terecht. Daar ontmoete ik Stef Bakker met wie ik daarna in de interieurstyling belande. Als stylist kwam ik met interieurfotografie in aanraking. Dan had ik zo mijn best gedaan om de mooiste items bij elkaar te zoeken, en kwam dat er echt niet uit in de foto’s. Ik zag het anders en wilde het zelf vastleggen. Dat idee sudderde een aantal jaren, ik durfde niet zo goed, ik had heel goede klanten en was niet technisch onderlegd.”

En?

“Toen kwam ik de dag voor 9-11 met een goede vriendin in New York aan. We wilden als eerste of de Twin Towers, of de Empire State Building in. En de volgende ochtend gebeurde het. Een week lang zaten we opgesloten in Manhattan. “Wat gaan we met ons leven doen? There’s no time to waste!” Toen besloot ik: ik ga het gewoon doen! Ik ben er helemaal ingedoken, het was nog analoge fotografie in die tijd. Ik kocht een Hasselblad en ben ermee op stap gegaan.”

Inmiddels woon je met je man – kok – en zoontje van tien in de Amsterdamse Pijp en werk je over de hele wereld. Hoe gaat dat?

“Mijn man heeft gelukkig ook een flexibele agenda en daarbij heb ik hele lieve ouders die helemaal uit Warschau komen om te babysitten. Dus dat gaat supergoed. Zo eens per maand word ik door een blad ingeseind voor een job in het buitenland: “Je hebt een afspraak dan en daar met die en maak er maar wat van.” Sinds kort werk ik ook voor de Amerikaanse Vogue, daar is wel een heel team bij aanwezig, de art director, een journalist, superprofessioneel. Maar ik krijg van alle bladen heel veel vrijheid, ik word telkens in het diepe gegooid en uitgedaagd om er weer het beste uit te halen.”

Je ontmoet vast ook interessante bewoners?

“Ik heb net het appartement van Fabrizio Viti in Parijs gefotografeerd voor Vogue. Hij is schoenontwerper bij Louis Vuitton, maar begint nu een eigen merk. Gelukkig was het niet zo’n groot huis dit keer, want soms denk ik wel eens: ben ik de enige die zo klein woont? Fabrizio wees vrolijk uit zijn raam: ‘Daar woonde Yves Saint Laurent en daar woont Mick Jagger’. Hij was bevriend met Donna Summer en zijn huis hangt vol met gesigneerde foto’s. Ik word blij van een interieur met veel persoonlijkheid, dat aan alle kanten klopt. Niet trendy, niet door een stylist gedaan, maar juist van die interieurs die de hele geschiedenis van een persoon in zich dragen. Het is heel persoonlijk werk, je komt in iemands huis, met alle persoonlijke spullen, heel intiem. Ik moet vaak ook een portret schieten. Dan besteed je een dag samen, probeer je bevriend te raken. Laatst had ik een shoot met de Italiaanse architect en kunstenaar Vincenzo de Cotiis. Ik had gehoord dat hij zich niet graag liet portretteren, dus dat vond ik wel een beetje spannend. Maar hij bleek ontzettend sympathiek. Hij zag me zwoegen om alles perfect te fotograferen en toen we uit elkaar gingen werd ik overladen met luchtzoenen van dankbaarheid. Je inzet wordt heel erg gewaardeerd. Deze mensen hebben het vaak ook allemaal met eigen zwoegen bereikt en gecreëerd.”

 

You may also like

Back to top