Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Beauty

Beauty -

Jeroen Oude Sogtoen – van parfumhuis Mona di Orio

Al in het eerste jaar van de Mode Academie dook Jeroen Oude Sogtoen de praktijk in als assistent van Frans Molenaar. Na de academie koos hij echter een andere, meer commerciële richting als ontwerper voor grote concerns als WE en Secon. Door mode werd hij gevormd, leerde hij keihard werken, maar vooral ook groot denken. Die ambitie is nog hetzelfde, de koers enigszins gewijzigd. Jeroen Oude Sogtoen is het brein achter het unieke Frans-Nederlandse parfumhuis Mona di Orio, opgericht in 2004 en geïnspireerd door kwaliteit van het verleden, met oog op de toekomst. Jeroen stond bekend als het ‘oog’ en zakenpartner Mona di Orio als de ‘neus’ van het parfumhuis. Een unieke combinatie. In 2012 overleed Mona, maar Jeroen zet haar erfenis vol passie voort. Een uniek verhaal, zéker in een editie over zintuigen…

Van mode naar hotellerie
“Mode heeft me gevormd en ik ben al vroeg voor de leeuwen gegooid. Daar stond ik als jong jochie ineens handjes te schudden met Audrey Hepburn. Had ik die belangrijke presentatie er net opzitten, had ik de volgende deadline alweer bijna gemist. En dat 10 jaar lang! Het is misschien onaardig om te zeggen, maar op een gegeven moment dacht ik; ‘who cares anyway’? But I did care! Voor de Dolle Dwaze Dagen moest ik een rok ontwerpen met eigen print, maar ineens bedacht ik me dacht ik het niet meer kon opbrengen. De koek was op en ik heb meteen ontslag genomen. Samen met mijn partner, destijds voorzitter van Horeca Nederland, heb ik toen het Amsterdamse College Hotel opgezet. We waren ervan overtuigd dat service in de Nederlandse horeca beter moest kunnen. Vijf jaar lang was ik conceptmaker, maar wat ik tijdens mijn vele reizen had ontdekt, was dat geen enkel hotel een mooi, luxe, maar ook groen cosmeticaproduct aanbood. Uiteindelijk besloot ik om dit zelf maar te gaan ontwikkelen. Ik kwam in contact met Luxury Hotel Cosmetics en samen met hen heb ik Zenology ontwikkeld. We hebben net een deal met KLM afgerond, wat maar weer bewijst; als je je focust, kun je alles.”

Van Luxury Hotel Cosmetics naar parfumhuis
Feit was dat Jeroen nog geen enkele ervaring had met cosmetica, maar wél al had geleerd om de juiste mensen om zich heen te verzamelen. Jeroen: “Toen ik een geurstof component nodig had, besloot ik contact op te nemen met het museum in Grasse. Zij gaven me de telefoonnummers van 2 producenten, dus pakte ik – nu 10 jaar geleden – de telefoon op en belde.. met mevrouw di Orio. En zo geschiedde…

In het kader van zintuigen en intuïtie: met sommige mensen heb je meteen een klik. Spreek je als het ware een eigen taal. Dat bleek het geval voor mij en Mona di Orio. Door de juiste vragen te stellen, kun je samen een creatief traject doorlopen en ik geloof oprecht dat daar altijd vraag naar zal blijven. Mona was een aardsmens en een dromer… Ze was anders, echt anders en ik was diep onder de indruk. Ik dacht meteen; samen gaan we een nieuwe Parfumhuis a la Guerlain opzetten, maar dan op onze manier. Zij het gezicht en de naam met mij op de achtergrond. In 6 minuten had ik haar mee in deze gedachte!”

maison-mona-di-orio

Mona was altijd bezig met proberen te begrijpen. Via Mona kwam ik weer in contact met Alain Ducasse (eerste chef-kok met 3-sterrenrestaurants in 3 verschillende steden. In totaal 19 Michelin sterren binnengesleept, red.). En ze bracht me in aanraking met wijnen. De eerste keer dat ik een echte biologische wijn proefde, dacht ik: ‘het lijkt wel een rottend dier dat in een vat heeft gelegen, waar vervolgens wijn van is gemaakt’. Ik vond het gewoon smerig. Een jaar later proefde ik het weer en vond ik het niet eens zozeer lekker, maar wel écht interessant. Nog een voorbeeld. Je staat met een heel fijn iemand in een barretje Milaan en diegene zegt: ‘dit móet je proeven’. Dan smaakt het bij voorbaat al anders. Door de goede omgeving en senses, dus alle zintuigen samen, maak je een klik in je brein. Oké, je vindt het niet superlekker, maar… wederom interessant. En zo drink je je eerste Bittertjes. Volgens mij geldt dit eigenlijk voor alles. Mensen die naar een smaak van Whiskey willen toegroeien, worden vaak de grootste liefhebbers! Ik heb geleerd dat je voor geur, smaak, klank, kunst en eigenlijk alle senses je best moet willen doen. Vanaf dag 1 staat in onze merkbijbel als doelgroep omschreven: those who want to know. Dat heeft niets te maken met elite, maar met mensen die willen ontdekken, want wij zijn niet instant likable, zoals bijvoorbeeld McDonalds.

Kleur, klank en smaak van geur
Parfums en geuren hebben alles te maken met beleving. Ik vraag wel eens aan mensen welke kleur een bepaalde geur heeft. Dan kijken ze me in eerste instantie verbaasd aan. Zelfde geldt voor smaak. Wij hebben met een chef wel eens een menu samengesteld op basis van onze parfums. Wat is de boodschap die in een geur zit en hoe zou die kunnen smaken? ‘Hoe klinkt deze geur?’, lijkt ook zo’n lastige vraag. Maar dat is het dus helemaal niet. Als je meerdere geuren achter elkaar laat ruiken, krijg je al snel in de gaten dat de ene blije geur veel minder zwaar klinkt dan de andere en dat die blije geur bovendien veel lichter van kleur is. Zintuigen staan allemaal met elkaar in verbinding. Synesthesia heet dat, daar was Mona altijd heel erg mee bezig; gevoelens, kleur, klanken en eigenlijk alles werd meegenomen in een geur.”

Het ontstaan van een parfum: Oiro
Bovenstaande klinkt gaandeweg steeds logischer, maar als Jeroen vertelt over het ontstaan van hun allereerste parfum, valt het kwartje pas écht. “Onze Portugese buurvrouw kon de naam Orio niet uitspreken en zei altijd Oiro, Portugees voor goud. Een prachtige woordspeling, vond ik. Ik vroeg Mona om goud in een flesje te maken en met dat idee ging ze dan maanden aan de slag. Hoe lang dat duurde? Het klinkt gek, maar bijna altijd 9 maanden. Maar geuren kunnen ook blijven liggen en later weer terugkomen. Seizoenen kunnen daarbij zeker inspirerend zijn. Eén van de laatste introducties van Mona’s hand, Eau Absolue, heb ik pas dit jaar gelanceerd. Het idee ontstond op een fantastisch jacht in Mallorca. Het gevoel dat je de hele dag hebt gevaren en voordat de avond valt voor anker gaat… die summer breeze, dat gevoel. Dat was de taal die ik met Mona sprak. Dat gevoel kon ik haar uitleggen en dat gevoel kon zij dan weer vertalen…”

jeroen

Ogen en de Neus
In principe hadden Mona en Jeroen een belangrijk onderscheid; zij de Neus, hij de Ogen. Een perfecte combi dus, voor een parfumhuis. Jeroen: “Mona had de grootste neus ooit als leermeester. Ze heeft haar leven lang alles in het teken gesteld van geur en was naar mijn idee een échte neus. Maar ook meer dan dat. Mona was ook vinoloog en hield van eten en kunst. Zij gebruikte écht alle zintuigen, zij het in verschillende mate. Ik daarentegen, heb dat niet van nature. Met een oorsprong in de mode, gebruik ik vooral m’n ogen en m’n creativiteit. Maar omdat ik zo intensief met Mona heb samengewerkt, kan ik ook in geuren denken. Ik werk met een nieuwe neus aan een nieuwe collectie geuren voor ons Parfumhuis en het is dus nog zoeken in welke creatieve taal we spreken.”

Relaunch – Voorjaar in een geur
Toen Mona en ik begonnen, ontstonden alle geuren vanuit story telling. We zijn ooit gestart met 7 geuren ,pure poëzie. Eén daarvan is Amyitis, een geur geinspireerd op het voorjaar. ‘s Ochtends vroeg als het nog dauwig is met je blote voeten op nat gras, de zon komt op, het vochtige verdampt en het wordt warmer. In dat verhaal zijn we nog een stap verder gegaan. We misten nog iets mystieks in het verhaal Beetje bij beetje kwamen we bij de mythische tuin van Babylon terecht en bedachten we dat het parfum speciaal voor ‘Koningin Amytis’ moest worden ontwikkeld. Zo is er een Oosters facet toegevoegd aan de geur, wat het parfum een extra dimensie geeft. Iets spannends. Dat is uiteindelijk waar story telling om gaat.

Ideeën zijn er altijd geweest, maar we hadden een sleutel nodig om bij de consument binnen te komen. Een boodschap. Behoefte moet je namelijk creëren. Dat geldt voor mode, dat geldt eigenlijk voor alles. Denk je dat er behoefte was aan nóg een parfumhuis? Nu zeg ik ‘ja’, maar heel eerlijk, er is teveel van alles. Je moet een verhaal hebben en vooral: credibilty. Of je onze geuren wel of niet lekker vindt, kan ik niet voor je bepalen. Ik kan hooguit triggeren met kennisoverdracht. Mona was een kunstenares, een story teller, ik een creatieveling die met de verhalen op de proppen kwam. De combi werkte. We deden alles samen, behalve het echte maken van de geur. Dat kon alleen Mona en zou ik ook nooit ambiëren. Maar ik begreep wat ze bedoelde en kon het verhaal naar buiten brengen. Ik mocht het verhaal zelfs co-creëren. Ze liet niemand anders toe in dit proces, wat overigens ook heel intiem is. Het vak neus is een eenzaam vak, net als dat van een componist. Je moet je voorstellen dat 9 maanden lang alle vezels in je lijf en brein aan het knagen zijn. Dat moet je uiteindelijk zelf doen. Een goede pianist moet elke dag oefenen, klanken in een bibliotheekje stoppen om in zijn hoofd tot een melodie te komen. Datzelfde proces heb je ook bij geur. Als ik je ieder dag geurcomponenten laat ruiken, kun je in vormklanken gaan denken. Van oorsprong is geur onze meest primaire zintuig en ruiken kun je dus ook leren.

Na haar overlijden vroegen mensen logischerwijs: hoe ga je nu verder? Nou, als een vader voor zijn kinderen, waarvan de moeder is overleden. Ik voel soms bijna dat ik de enige ben die over deze geuren mag praten. Geur is de allersterkste link naar herinnering. In de filosofie hebben we er bijvoorbeeld geen woorden voor. In de muziek wel. Wat je doet met geur, is spreken in termen van muziek, symfonie, geurklanken en geurnoten. Die taal heb ik leren spreken en nu kan ik nooit meer terug…”

De parfums van Mona di Orio zijn in Nederland onder andere verkrijgbaar bij Skins Cosmetics en online via www.monadiorio.com

You may also like

Back to top