Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Travel

Travel -

Maar natuurlijk!

Maar natuurlijk!

Eco awareness is dé grote trend, in fashion, in food, in travel, in alles: nature calls. Het is een tikje hippie, maar op een totaal nieuwe, spannende manier, met enorme innovaties als verticale stadstuinen en gekweekt leer.

De natuur als megatrend is niet nieuw. Jean-Jacques Rousseau anyone? De achttiende-eeuwse Franse filosoof die de Romantiek inluidde door met zijn blinde liefde voor natuur tegenwicht te bieden aan het kille, strikt rationele Verlichting-denken? Zijn ‘back to nature’-ideeën klinken nu nog door, in het onderwijs bijvoorbeeld. Lekker naar buiten, met zakmes – Daniel Defoe’s Robinson Crusoe (1719) als tijdloos ideaal.

We hebben de Reform movement gehad, de Duitse ‘Wandervogel’ inspireerden de Californische ‘Nature Boys’. Europa had de Bohemiens, Amerika de Beat Generation – the original hipsters – met schrijver Jack Kerouac en dichter Allen Ginsberg. En dat werden uiteindelijk de hippies. Al deze bewegingen waren in essentie ‘back to nature’, en van blijvende invloed op bijvoorbeeld mode. Inmiddels hebben de hipsters van nu – de consumerende variant van de originele hipster – en de Paleo-lifestyle – terug naar de oertijd, geen gluten, geen oplichtende beeldschermen – hun hoogtepunt gehad en zijn millennials fanatiek aan het ontspullen met opruimgoeroes als de Japanse Marie Kondo, zodat ze met hun laptopje in hun stijlvolle container home of yurt in the middle of nowhere kunnen wonen en werken. Juist deze less-is-more-generatie geeft de huidige wereldwijde ecotrend vleugels, omdat ze ons weer doet geloven in de toekomst. We gaan helemaal niet terug naar de natuur, laat staan terug in de tijd, maar juist vooruit en into the wild. Innovatie maakt deze groene beweging een groot avontuur.

 

In the nude

De Amerikaanse kunstenaar Ryan McGinley fotografeert zijn modellen – vrienden en vrienden van vrienden – het liefst poedelnaakt, vrij en blij in de wilde natuur.

 

 

 

 

Wild style living

Als de huizenprijzen in de grote steden blijven stijgen worden designer-container homes en nomadische yurts inderdaad een aantrekkelijke optie. We kunnen alleen niet allemaal in een hutje op de hei gaan wonen. Een nieuwe school architecten heeft een beter idee: Wild Urbanism. Zij halen de wilde natuur juist naar de stad.

De Nederlandse tuinontwerper Piet Oudolf is een grote naam in die kringen. Zijn poëtische tuinen, zoals die op een in onbruik geraakt goederenspoor in New York, High Line Park, lijken pure en ongerepte natuur, maar zijn met uiterste precisie gecomponeerd en aangelegd. Diller Scofidio + Renfro, de architecten van dat bijzondere park op het oude verhoogde treinspoor over Manhattan werken momenteel aan een heus bos – Zaryadye Park – dat in 2019 in het centrum van Moskou, vlak bij het Rode Plein, zal verrijzen.

Nog zo’n wild voorbeeld is La Tour des Cedres in het Zwitserse Lausanne, een 117 meter hoog verticaal bos van de Italiaanse architect Stefano Boeri. Net als de oprukkende urban farms, hanging gardens en groene daken zorgt deze stadsnatuur voor een even spannend als gezond leefklimaat. Jantje Beton wordt Jungle Book.

 

Buiten binnen

Ook in onze interieurs, en in de betere etalages, is de trend van exotische botanica nog lang niet uitgewoed. Sterker nog, deze gaat helemaal Alice in Wonderland-stijl, down the rabbit hole van onze fantasie, zoals het roze junglebed Le Refuge van de Frans-Italiaanse ontwerper Marc Ange.

 

Mooi groen is niet lelijk

Ook in de mode is de ecotrend niet nieuw. Katharine Hamnett, de Britse modeontwerpster en stoere koningin van het protest-T-shirt, vecht al haar hele werkzame leven voor eerlijke mode waarbij niets ten koste gaat van iemand anders, of van het milieu. Ze gaat daarbij veel verder dan het verspreiden van de boodschap op haar iconische XXL-T-shirts met teksten als ‘Green cotton now, save the future’ en ‘No more fashion victims’. Of het nu gaat over pesticidegebruik in de katoenteelt of over de gevaarlijke moves van voormalige Britse prime ministers Margaret Thatcher en Tony Blair, Hamnett stapt recht op haar doel af en eist verandering. Haar advies aan de huidige generatie? Protest and survive. Want als je je hart volgt en bereid bent te vechten voor mens, dier en milieu, dan kan het menens worden.

Fast forward naar de toekomst. Ecoverantwoorde mode is al lang uit de geitenwollensokkensfeer getrokken en maakt een duizelingwekkende ontwikkeling door. Je hebt ecofashion-persbureaus, ecotrendwatchers en luxury fashion-bedrijven steken elkaar naar de kroon met hun corporate sustainability programs.

‘Gucci doet bont in de ban’ was onlangs wereldnieuws. Stella McCartney, een gepassioneerde pionier in high-end ecovriendelijke mode, maakt haar luxe handtassen van gerecycled zwerfplastic uit de oceaan. En zij presenteerde onlangs een gouden jurk in museum MoMA in New York (in de expositie Items, Is Fashion Modern?), een unicum gemaakt van synthetisch spinrag, ofwel vegan silk. En het kan nog exotischer: ontwerpers en fabrikanten experimenteren volop met bijvoorbeeld gekweekt leer, zeealgen, kwallen, suiker, schimmels en allerlei wonderlijke organismen voor het maken van stoffen en materialen voor hun kleding en accessoires.

De wellness- en cosmetica-industrie kan natuurlijk niet achterblijven. Mediteren in een stijlvol ruig natuurlandschap is sowieso het beste beautytreatment en wat de smeersels betreft is de boodschap: weg met al die microplastics, hormoonverstoorders en zonnebrandcrèmes die het leven in de oceanen verstoren. Dat kunnen we veel en veel beter. Het nieuwste beauty-ingrediënt van natuurlijke oorsprong? Cannabis. Zijn we toch weer een beetje hippie. Let’s go wild.

 

 

You may also like

Travel -

Zand, zee en zen. Wat voorjaars inspiratie dichter bij huis

Echte strandliefhebbers weten de Nederlandse kust het hele jaar door te vinden, dus ook, of juist, off season. Als de wind levende schilderijen op het strand maakt met stuivende zandvlagen en rollende vlokken zilt schuim.

Lees meer
Back to top