Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Fashion

Fashion -

Master of print – Maria Manzini

De Italiaanse ontwerpster Maria Manzini maakt een groot deel van de prints voor Summum Woman, wat elk seizoen een fantastische uitdaging is. Hoe gaat zij te werk?

Waar heb je dit vak geleerd?

“Mijn opleiding heeft, vrees ik, niets met textiel of wat voor artistieks dan ook te maken. Ik heb talen en financieel management gestudeerd, maar in het derde jaar hield ik het voor gezien en ben ik voor een textielbedrijf gaan werken. Daar begon ik in de ‘back office’ en werd ik uiteindelijk salesmanager. Ik ging me steeds meer bezighouden met exclusieve research voor de meest toonaangevende opdrachtgevers, en zo ben ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf gestart: Selecta Como. Nu bemoei ik me zo min mogelijk met sales om me volledig op het product te kunnen concentreren.”

Je bent gespecialiseerd in stoffen voor het hogere segment van de damesmode en je staat bekend om je rijke, verleidelijke stijl. Waar kijk je naar voor inspiratie?

“Werkelijk alles inspireert me, ik kan me niet eens focussen op een speciale bron, het is een permanente evolutie van ideeën en sensaties van waaruit ik werk. De wereld verandert continu en zo ook ons gevoel. Inspiratie kan uit alles voortkomen: een bloem, bladeren die van kleur veranderen, moderne kunst, films, de look van een kunstenares, het theater, de vernieuwende thema’s van eigentijdse exposities, de passies van mijn dochter. Natuurlijk hou ik ook de catwalks in de gaten voor nieuwe vormen en materialen, en niet te vergeten het fenomeen streetstyle, want dat zijn de echte influencers. Zij helpen me de juiste keuzes te maken voor een moderne collectie.”

Je werkt al heel lang voor Summum Woman. Vertel…

“Summum is een bijzondere klant die we heel intensief volgen in haar ontwikkeling. Summum maakt een even eigenzinnige als smaakvolle interpretatie van de trends en is daarmee heel onderscheidend van mainstream modelabels. Die specifieke allure vertalen in een collectie printdesigns is geen makkelijke opgave. Wanneer mijn stofdesigns perfect blijken aan te sluiten bij het thema van de betreffende Summum-collectie dan voel ik me oprecht vereerd. Zo niet, dan ben ik altijd diep teleurgesteld en moet ik weer hard aan het werk. De samenwerking is elke keer weer een uitdaging.”

Wat zijn de belangrijkste trends in stofdessins en prints op dit moment?

“De afgelopen twee jaar zien we veel handmatige technieken terugkomen – in pigmenten, het gebruik van kalk voor reliëfvorming en gouden of iriserende applicaties – wat de procedures erg kostbaar maakt en de stoffen een bijzonder rijke uitstraling geeft. Helaas komt deze trend niet tegemoet aan de nadrukkelijke vraag in de markt naar goedkopere stoffen, dus deze trend speelt vooral in de haute couture en duurdere ready-to-wear. In dit hoogste segment kunnen we echt vernieuwend werk maken en zonder enige restrictie experimenteren en creëren. De kunst is om vervolgens intelligente, creatieve compromissen te vinden om dat rijke uiterlijk te realiseren voor klanten als Summum. Ik wil altijd zo veel mogelijk up-to-date zijn in mijn voorstellen zonder mezelf uit de markt te prijzen.”

You may also like

Back to top