Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Travel

Travel -

Our men in New York: Rem Koolhaas

New York – Art: Architectuur

Er schuilt ongetwijfeld een kern van waarheid in ‘t  loflied van Frank Sinatra op de carrièrekansen in New York. ‘If I can make it there, I’ll make it anywhere’.  Toch is de drang om het ‘te maken’ zelden een reden voor Nederlandse kunstenaars om zich in de Amerikaanse metropool te vestigen. Zelden, maar niet voor Rem Koolhaas, één van de meest invloedrijke architecten ter wereld.

Our man in New York: Rem Koolhaas

‘Delirious New York: A Retroactive Manifesto for Manhattan’  is  één van de meest invloedrijke architectuurpublicaties van de twintigste eeuw.

Met stadsdeel Manhattan als voorbeeld, liet Koolhaas zien dat sommige bouwkundige projecten voortdurend oudere versies van zichzelf opslokken.

In zijn boek beschrijft Koolhaas de relatie tussen de levensstijl van de bewoners van Manhattan en de architectonische en bouwkundige inrichting van de stadswijk. De gebouwen en complexen worden steeds fantastischer en ongeloofwaardiger, waarmee Manhattan langzaam verandert in een soort toekomstige droomwereld of pretpark

Hoewel het op het eerste gezicht een door chaos gedomineerde stad lijkt, ligt er wel degelijk een geordend systeem aan ten grondslag. Manhattan wordt gedomineerd door het grid: bouwblokken worden gescheiden door horizontaal en verticaal naast elkaar lopende wegen. Koolhaas beschrijft zo’n blok als een stad in een stad: elk blok staat op zichzelf en kan totaal anders zijn dan het blok aan de overkant van de straat. De opbouw is als een soort fantasiewereld, door mensenhanden gemaakt en zo ver mogelijk verwijderd van de natuur.

Must do’s

Green in the city

High Line Park – gebouwd in 1930 om de gevaarlijke situatie die goederentreinen veroorzaakten in The Meatpacking district te verbeteren. In 1980 werd het spoor en High Line gesloten, waardoor het er op grote hoogte verlaten bij lag. 

Omdat het spoor tussen de gebouwen in New York doorloopt, was het na 1980 dan ook een prachtige plek om stiekem overdag en ‘s nachts rond te wandelen. Stiekem, want High Line was eigenlijk rijp voor de sloop. Daar werd echter in 1999 een stokje voor gestoken door de vrienden Joshua David en Robert Hammond. Zij richtten een organisatie op om The High Line te redden van sloop en maakten er een openbare plek van. Samen met onze eigen Piet Oudolf is High Line Park een plek geworden om heerlijk te wandelen en te genieten van de stad, met de ouderwetse sfeer die het spoor heeft behouden.

Wandelen, zitten, eten, drinken en rondkijken in Het High Line Park is een trekpleister geworden. In de zomer kun je er heerlijk zitten en genieten van een rust die nauwelijks te vinden is in The City That Never Sleeps. Ze hebben op verschillende plekken langs de route houten tribunes gebouwd, waarvandaan je heerlijk kunt relaxen en de stad kunt bekijken. In de zomer is het een plek waar New Yorkers is hun pauze een broodje eten en bijkletsen met vrienden. Maar ‘s winters is een wandeling High Line Park ook een aanrader.

De complete route van voor naar achter loop je in ongeveer een half uur, maar haast je vooral niet. Je bent namelijk op een van de leukste plekken in de stad: Chelsea en Meatpacking. Daar wil je wel even de tijd voor nemen. Handig om bijvoorbeeld samen te plannen met een bezoekje aan Chelsea Market en Greenwich Village. Lopend is dat prima te doen.

High-Line-in-New-York-City

You may also like

Travel -

10 ROMANTIC PLACES TO VISIT IN THE SOUTH

Engeland romantisch? Indeed it is. Vooral als je afreist naar het zuidwesten van Engeland. Door het groene, glooiende landschap van dit graafschap leiden stille country lanes naar popperige dorpjes waar vaak niet meer te vinden is dan een pub en een postkantoor. Een trip naar de seaside ligt ook binnen de mogelijkheden. Een greep uit de beste adresjes roundom Somerset en Bath.

Lees meer
Back to top