Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Food

Food -

Piepers en stokvis

Vis aan de waslijn van kabeljauw naar stokvis…

Scharren, bolkies, wijting, schollen en kabeljauw; sinds jaar en dag hingen vissers hun vangst aan een waslijn om ze te drogen. En weet je wat? Dat gebeurt nog steeds! Meest beroemde variant is misschien wel de stokvis, oftewel: gedroogde kabeljauw. Maar guess what? Vis drogen in de wind mag helemaal niet volgens hedendaagse EG-regelgeving. Volgens de regering is de buitenlucht simpelweg niet goed genoeg. Rebels als we zijn, geven we toch een recept…

Drogen is een oude techniek om voedsel langer houdbaar te maken. Een oude techniek wellicht, maar desalniettemin nog lang niet vergeten.

Eigenlijk is het heel simpel. Vis droog je met een flinke portie zon en wind. Heel milieubewust dus, eveneens een – hopelijk aanhoudende – trend. Wat heb je verder nodig? Water, pekel, een aardappel om het pekelgehalte te testen (als de aardappel blijft drijven is het pekelgehalte goed),  30 min in het water, zeven dagen ophangen en Klaar = Klara (of was het Kees? Ook geen naam voor een Summum Woman).

Een eenvoudig recept voor klassieke stokvis met aardappelen

Ingrediënten
1 kg aardappelen (liefst ratte du Touquet of Plattes de Florenville)
0.5 kg gedroogde kabeljauw
1/2 dl olijfolie
2 blaadjes laurier
1 takje tijm
2 teentjes knoflook
2 rode uien
1 citroen
zout en peper

Bereiding
Laat de vis een nacht weken in ruim koud water en ververs het water enkele keren. Gemarineerde rode ui: Snipper de ui niet te fijn en laat minstens 1 uur marineren in het sap van 1 citroen, zout en peper. Pocheer vervolgens de vis gedurende 10 minuten in water, samen met 2 blaadjes laurier, 1 takje tijm en peper naar smaak. Verwijder de graten en het vel en houd de vis warm. Kook tegelijkertijd de geschilde aardappelen  gedurende 25 minuten gaar, samen met 2 teentjes knoflook en zout naar smaak. Prak de aardappelen fijn en vermeng met de vis en een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Dien warm op met een bladsalade en de gemarineerde rode ui.

Eet smakelijk!

You may also like

Back to top