Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Interior

Interior -

Plantasia

In de hippietijden van de jaren zeventig was vrijwel ieder huis een ware groene oase van varens, monstera’s en citroenplanten. Om een of andere reden verdwenen die groene vriendjes daarna helemaal uit onze levens, maar gelukkig hebben we herontdekt wat een bron van vreugde en schoonheid planten kunnen zijn in en om het huis. Dat begon voorzichtig met cactussen, want die zijn nou eenmaal vrij gemakkelijk in leven te houden, ook als je vingers verre van groen zijn. Sinds we die onder de knie hebben is het hek van de plantendam en zijn planten onmisbaar geworden. En als de zon gaat schijnen, de temperaturen stijgen en we deuren en ramen opengooien, wanen we ons omringd door al dat groen in onze eigen urban jungle.

 

Frisse lucht

Niet alleen voelen we ons beter met de groene rust van planten om ons heen, ze kunnen ook letterlijk een heilzame werking hebben. Een aantal planten is namelijk in staat om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, die, doordat huizen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, niet altijd optimaal is. Daardoor kunnen klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en geïrriteerde of droge ogen en huid verminderen. En daar heb je echt geen heel oerwoud voor nodig: met een paar planten wordt de lucht binnenshuis al verbeterd. De planten die het beste scoren op die zuiverende werking zijn de azalea, de poinsettia en de dieffenbachia, maar ook de ficus en de hedera (klimop) zijn goede luchtverversers.

 

Top-5 Insta-friendly planten (en hoe je ze in leven houdt)

Het oog – en Instagram – wil ook wat, en deze hippe, groene gasten scoren op dat gebied het beste.

 

Klassieker – Monstera deliciosa

Deze tropische verrassing met zijn grote, hartvormige bladeren vol inkepingen en gaten is misschien wel de populairste plant van dit moment. Maar pas op: als je te goed voor hem zorgt kan hij zo de tien meter aantikken.

 • Heeft ruimte nodig.
 • Niet in direct zonlicht zetten.
 • Regelmatig, maar ook weer niet te vaak, water geven en in de zomer om de twee weken wat extra voeding.

Joekel – Olifantsoor

De alocasia is afkomstig uit India en zijn bijnaam olifantsoor heeft hij te danken aan de enorme afmetingen van zijn bladeren, die in het wild wel een doorsnede van anderhalve meter kunnen bereiken. Als kamerplant blijft hij meestal iets bescheidener in omvang.

 • Houdt van een lichte plek, doch niet in direct zonlicht.
 • Heeft niet superveel water nodig, maar wel de bladeren een paar keer per week besproeien.
 • Om de twee à drie jaar verpotten, dat zorgt voor nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor de wortels.

Retro – Citroenplant

Wie echt back to the seventies wil, doet dat via deze retroplant. Hij ruikt echt naar citroen en de plant zou daardoor muggen op afstand houden, wat een motivatie was om hem zo liefdevol in huis te halen. Dat muggenverhaal schijnt een mythe te zijn, maar zijn frisse geur is echt. Reden zat om hem te willen.

 • Doet het goed in de zon of halfschaduw.
 • Regelmatig – maar niet te veel – water geven.
 • Kan zomers zowel binnen als buiten staan.

Onverwoestbaar – Sanseveria

De Sanseveria, ook wel bekend als vrouwentong, is een hele fijne instapplant voor beginnende groene vingers, want extreem gemakkelijk in onderhoud. Hij won zelfs ooit de felbegeerde ‘studentenplant van het jaar’-award vanwege zijn vermogen ernstige verwaarlozing te overleven.

 • Heeft extreem weinig water nodig.
 • Mag in de zon of in de schaduw, maakt hem allemaal niets uit.
 • Is zeer ongevoelig voor ziektes en in het geval van luis volstaat afspoelen met een stevige straal water.

 

 

Hangjongere – Lantaarnplantje

In de categorie hangplanten is dit een van de favorieten. Hij wordt in het Engels ‘string of hearts’ genoemd vanwege de schattige, hartvormige bladeren, en die strings kunnen lekker lang worden.

 • Houdt van een plek in de volle zon.
 • Heeft niet veel water nodig (liever te weinig dan te veel).
 • Groeit uit een knol en als de pot meer knol bevat dan aarde is het tijd om te verpotten.

 

Beste plantenaccessoires

Ook wat plantenaccessoires betreft is het nu terug naar de jaren zeventig wat de klok slaat. Dat geldt voor de robuuste keramieken bloempotten in ombré-kleuren die je bij hippe plantenwinkels kunt kopen (of voor veel minder bij rommelmarkten) en het geldt al helemaal voor de macramé plantenhangers die terug van totaal weggeweest zijn. Als je niet alleen groene, maar ook nog eens handige vingers hebt zijn er op YouTube allerlei tutorials te vinden die uitleggen hoe je zelf zo’n hanger in elkaar draait. En als het daadwerkelijk in leven houden van al dat groen toch nog een te grote uitdaging vormt, dan haal je de planten gewoon binnen via het behang, de bank, de gordijnen of de kussens. Er was nog nooit zo’n grote keuze aan prints met palmbomen, bananenplanten, monstera’s en cactussen en het grote voordeel van deze accessoires is dat je ze niet, maar dan ook echt nooit, water hoeft te geven.

 

Plantenwalhalla

Als het kon zou je zo je intrek nemen in dé plantenwinkel van Amsterdam, Wildernis, want het is misschien wel de mooiste winkel van de stad. En naast dat je er planten, potten en aanverwanten kunt kopen, kun je ook met een kopje koffie of thee even rustig genieten van dit groene walhalla. Bovendien verzorgen ze allerlei workshops. Check ook hun webshop.

Wildernis Amsterdam, Bilderdijkstraat 165F, Amsterdam / wildernisamsterdam.nl

 

Greenstagram

@urbanjungleblog

@wildernisamsterdam

@plantsonpink

@hortusamsterdam

@thejungalow

 

You may also like

Interior -

Interior Photographer Kasia Gatkowska

Iedere maand vliegt Kasia Gatkowska uit om een jaloersmakend huis of appartement van een architect, ontwerper of andere bewoner van naam en faam te fotograferen voor bladen als Elle Décor, Residence of Vogue Living.

Lees meer
Back to top