Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Beauty

Beauty -

4 x POWER WOMEN

Wij niet. Want wijsheid komt met de jaren, maar stijl en schoonheid ook. Drie voorbeeldvrouwen. 

Vivienne Westwood (74)

Dame Vivienne Westwood is al decennialang populair. Haar ontwerpen worden bejubeld en gedragen door zowel ouwe trouwe fans als een jongere generatie bewonderaars, die ze telkens weet te prikkelen met haar tegendraadse stijl. Westwood is tegenwoordig nog net zo punk als in de jaren zeventig, toen ze haar Londense shop Sex runde en met haar toenmalige lover en businesspartner, de muziekproducer Malcolm McLaren, de legendarische punkband The Sex Pistols kleedde. Die tijd, en de do it yourself-attitude die in de punkscene heerste, zette de toon voor Westwoods latere successen en persoonlijke smaakgevoel. Want hoe mooi een jurk ook is, een rafelrandje of off-beat detail ontbreekt nooit, van ogenschijnlijk random geplaatste veiligheidsspelden of een rommelig geknoopte stropdas als sieraad. Een typische Westwood-outfit? Een gestreepte satijnen herenpyjamabroek, piratenlaarzen, een brokaten jasje, visnethemd en riem met studs, plus verenhoed. Of iets van tafzijde, Harris-tweed en Schotse ruitenstoffen. Meer nog dan die ingrediënten bepaalt vooral Westwoods strijdbaarheid haar aantrekkingskracht. Ze schuwt niet in het openbaar haar gal te spuwen over consumentisme – “My motto is buy less, choose well, make it last” – en te hameren op de teloorgang van onze planeet als er niks verandert aan ons gedrag. Haar lesje stijl: “Eerst moet je weten wie je bent, of wie je wilt zijn. Dan gebruik je je kleren om jouw persoonlijke verhaal te vertellen. En wees zelfverzekerd; ik heb me nooit druk gemaakt om wat anderen van mij vinden. You have to cut a figure.”

vivienne-westwood

Tilda Swinton (54)

Ze is rank als een twijg en een van de meest markante gezichten op het witte doek: Tilda Swinton. En hoewel de actrice al meer dan dertig jaar acteert, lijkt ze pas de laatste jaren op onze radar te zitten. Misschien ken je haar nog uit Vanilla Sky (2001), of pas sinds het controversiële We Need to Talk about Kevin (2011) of schitterende vampierendrama Only Lovers Left Alive (2013). Of je kent haar sinds de modewereld betoverd is door haar coole, David Bowie-achtige voorkomen, met het doorgaans make-uploze gezicht dat niet helemaal van deze planeet lijkt te zijn. Swinton laat zich alle bewondering nonchalant aanleunen en blijft ondanks lucratieve contracten met verschillende designers haar eigen androgyne, stoere zelf. Een eigenzinnige vrouw die een leven in de Schotse Hooglanden verkiest boven spotlights en rode lopers en ooit haar geld verdiende met gokken op de paardenrennen. Haar stijl is een voorbeeld van minimalistische schoonheid, van hoe mannelijke kleren vrouwelijk kunnen zijn en alle schakeringen grijs spannend. Haar rekje favorieten bestaat uit “zes paar rubberen laarzen, drie kilts, verschillende truien en general Lebanese menswear.” Hoe word je een beetje Tilda? “Supereasy, gewoon je mascara er afhalen. Done!”

tilda-swinton

Iris Apfel (93)

De naam Iris Apfel doet misschien geen bel rinkelen, maar het is niet waarschijnlijk dat je deze energieke vrouw niet kent. De geriatrische ster met de gigantische ronde bril is een flamboyante en niet te missen verschijning. Apfel, zakenvrouw, binnenhuisarchitect, sieradenontwerpster en fashionicoon, trouwde in 1948 met Carl Apfel en twee jaar later startte het koppel een textielontwerpfirma, Old World Weavers, die onder andere het Witte Huis voorzag van nieuwe gordijnen. Apfel werd bekend bij het grote publiek toen in 2005 het Costume Institute in New York een tentoonstelling met haar stukken inrichtte, met gekke dingen zoals haar ketting met gevonden plastic voorwerpen als een speelgoedrekenmachine, figuurtjes en een kauwgomverpakking en schitterende, extravagante en soms kitsche outfits en accessoires. “Mode is net een doos Lego voor Iris,” weet de bevriende ontwerper Duro Olowu. Treffend, want Apfel componeert een eclectische outfit met kleurige bouwstenen. Of dat nou cheap finds zijn – “Soms is iets zo goedkoop, dan pas ik het niet eens. Dan denk ik: als het niks is, maak ik er gewoon kussens van” – of wat duurdere designerstukken, zoals een rood leren Ungaro-broek met studs of dijbeenhoge fuchsia satijnen Yves Saint Laurent-laarzen. Gulden regel is dat “een stuk moet spreken” en “dat je je instinct moet volgen, niet iets moet kopen omdat het toevallig in is.” En volgens het adagium Apfel draag je al je fantastische vondsten bij elkaar, over de top, met “very, very, very bright red lipstick” en die gigantische bril. “I’m no minimalist, as I’m sure you’ve noticed.”

iris-apfel

You may also like

Back to top