Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Fashion

Fashion -

Prints Glossary – Maria Manzini

Samen met dessinontwerpster Maria Manzini hebben we een kleine glossary samengesteld van de meest actuele terminologie in prints. Zo spreek jij ook een eigentijds woordje printdesign.

Printtechnieken

Handprint _ Staat voor alle ambachtelijke, manuele printtechnieken die weer helemaal terugkomen en een belangrijke tegenhanger vormen voor nieuwe digitale technieken. Handprinttechnieken, bijvoorbeeld met stempels of sjablonen, zijn arbeidsintensief en vertonen onregelmatigheden die de stof juist hun charme geven.

Print by screen _ Is een bekende zeefdruktechniek waarbij de verf met een zogeheten ‘squeegee’ door een zeef op de stof wordt gedrukt. De zeef is deels ondoorlatend gemaakt door belichting. Er zijn twee vormen: Flat Bed Screen Printing, waarbij je scherm na scherm plat op tafel print, en Rotary Screen Printing, waarbij de stof door meerdere rolvormige zeven wordt bedrukt.

Print by roll _ Is een door de firma Bell in 1785 gepatenteerde en vervolgens door Adam Parkinson uit Manchester geperfectioneerde printmachine waarbij tot wel zes kleuren tegelijkertijd gedrukt kunnen worden. Dit machinaal printen is bijzonder productief en kan met de grootst mogelijke nauwkeurigheid alles van grove blokprintmotieven tot haarfijne kopergravuredessins op stof printen.

Inkjet print _ Ook wel ‘digital print’ genoemd, is zoals het woord al zegt, een printmethode met een bijna fotografische resolutie, vergelijkbaar met de betere inkjetprinters voor (foto)papier. Dit kan direct to garment, op een T-shirt bijvoorbeeld, of op de rol. De printer wordt aangestuurd door een computer en het ontwerp is met digitale technieken tot stand gekomen of bewerkt. Designer Mary Katrantzou is beroemd geworden met deze digitale techniek en look.

Flock print _ Is een printproces waarbij kleine vezels van een synthetisch of natuurlijk materiaal in een patroon van een lijmachtige substantie worden gedrukt. Het resultaat is een fluweelzacht motief met reliëf. Het klinkt modern, maar het werd 1000 jaar voor Chr. al door de Chinezen toegepast en in Europa werd de techniek rond de middeleeuwen populair. Flock print wordt vaak als extra printlaag aan een 2D-print toegevoegd.

Devorée _ Ook wel ‘burnout’ of ‘ausbrenner’ genoemd, wordt met name toegepast op fluweelachtige stoffen of andere stoffen met een gemengde samenstelling. Door een chemisch procedé lossen de cellulosevezels op waardoor plaatselijk verdunning en zelfs transparantie ontstaat. De techniek stamt uit het negentiende-eeuwse Frankrijk en gold als een goedkoop alternatief voor kant. In de roaring twenties werd de techniek herontdekt en in de jaren negentig beleefde het een tweede revival dankzij kostuumontwerper Jasper Conran – denk aan de garderobe van Elisa Doolittle in My Fair Lady.

Printvormen

Millefleurs _ Is Frans voor ‘duizend bloemen’ en afkomstig van middeleeuwse Franse wandkleden en Oosterse tapijten met achtergronden vol ontelbare, kleine, natuurgetrouwe bloem- en plantmotieven. Laura Ashley koos een lichte millefleurs-stijl als signatuur voor haar merk, maar de originele inspiratiebronnen hebben veelal een donkere ondergrond.”

Black and white _ De grafische kwaliteit van zwart-witprints maakt ze enorm populair. Zwart op wit of wit op zwart, tribal, op-art, abstract, bloemen of strepen, grof of fijn, handmatig of digitaal, heel groot of juist heel klein, het past allemaal bij elkaar en mag allemaal door elkaar, samen in een patchworkprint, of als combinatie van stoffen.

Etnisch _ Een verzamelnaam voor dessins geïnspireerd op traditionele textielmotieven uit specifieke culturen of tribes, klederdrachten en folk art. Een bijzonder voorbeeld is de waxprint zoals die van het Nederlandse Vlisco; een fusion van oude Indonesische batikprinttechniek en etnische motieven. Deze Dutch Wax Prints zijn zeer geliefd in Afrika, mede door de ongekende pigment-intensiteit. Uitgesproken etnische prints zijn al een paar seizoenen een belangrijke trend.

Herbarium _ Een belangrijke trend in prints. Herbarium duidt op de manier waarop vroeger (tot in de negentiende eeuw) bloemen en planten in kaart werden gebracht, minutieus nagetekend of gedroogd, voor academische naslagwerken. Een romantische klassieker.

Tridimensional _ De meest avant-gardistische trend in prints is de toepassing van 3D-printtechnieken. De Nederlandse ontwerpster Iris van Herpen wist in 2011 de Parijse couturescene te betoveren met haar futuristische 3D-geprinte ontwerpen. Sindsdien zien we een sterke versnelling in de toepassingen van deze innovatieve techniek. 3D-geprinte materialen zijn nog niet toegankelijk voor het grote publiek, maar dat is ongetwijfeld een kwestie van tijd. Printspecialisten als Maria Manzini experimenteren al volop met deze nieuwe dimensie voor de mode.

Klik hier en shop de nieuwste Summum prints

You may also like

Back to top