Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Travel

Travel -

Scandi style

Het zit ’m in de saus van juicy gravad lax en crispy toppings op de Deense hotdog: het smaakgevoel van Scandinavië. Vijf fields of play waarin het hoge noorden net zo goed beslagen ten ijs komt als in de keuken.

Stijlfiguren

O, natuurlijk, het Parijse je-ne-sais-quois is het schoolvoorbeeld in nonchalance, terwijl de Engelsen patent hebben op een quirky en edgy kledingstijl, maar onweerstaanbaar nu is vrouwelijk, natural Scandinavisch cool – dat reikt van strakke cleane silhouetten, workwearklassiekers en jeans zonder poespas, tot aan vrouwelijk en een tikje rock-’n-roll. Graadmeters voor deze stijl zijn de impossibly stylish zusjes Elektra en Miranda Kilbey-Jansson uit Zweden, het duo achter de synthpopband Say Lou Lou. Lang, wapperend haar met pony, tikje retro Abba-vibe met grote zonnebrillen en flares, seventies broderie en een rockattitude: het is een optelsom van coole elementen. Model en fotograaf Hanneli Mustaparta, uit Noorwegen, is groot in opvallende stukken en een perfecte mix van high en low, van een flowy witte jurk met simpele All Stars tot een opvallende neopreen sweater met simpele jeans. De Deense catwalklieveling Freja Beha Erichsen – precies, die met dat belachelijk goeie haar – is immer cool in zwarte skinny jeans, motorjack en T-shirt. En het Deense model Caroline Brasch Nielsen tenslotte laat als geen ander zien dat platte schoenen alles een stoer androgyn randje geven, of het nou gaat om veterboots bij een minirok of sneakers bij denim dungarees.

thestylecollage

Beauty

Wie ooit in Scandinavië geweest is, heeft ongetwijfeld het stereotype beeld van de natural beauty met frisse buitenblos op het netvlies gebrand staan. En niet geheel onterecht: kijk naar model Helena Christensen, blogger Elin Kling en actrice Alicia Vikander. Het leeuwendeel van hun schoonheid is natuurlijk toe te schrijven aan genen, het andere deel aan niche organic beautybrands. Het Deense Rudolph Care bijvoorbeeld, heeft de acaibes als steringrediënt en won een prijs met z’n gezichtsolie, een echte glow-giver. Andere beautybestsellers zijn het Finse holistische merk Supermood, het Deense ecoluxemerk Karmameju, het heerlijke Noorse Alexander Sprekenhus, een skincarelijn met arganolie, en de verbluffend mooie make-up van Kjaer Weis.

collagethesyle[1]

Televisie

Wereldwijd misschien wel het meest felbegeerde Scandinavische exportproduct nu is de televisieserie. The Killing, Borgen, The Bridge en Wallander houden ons aflevering na aflevering strak van spanning in een stevige wurggreep van suspense en drama. De moody sfeer, de intens uitgediepte karakters, de ingenieuze plotlijnen, de soms duistere en schilderachtige natuur: het is allemaal even fantastisch Nordic. Those in the know dragen zo’n heerlijk dikke Noorse trui met ingebreide sterren – al wordt de echte The Killing-trui gemaakt op de Deense Færøer eilanden, door ontwerpersduo Gudrun & Gudrun – als badge of honour, een fier saluut naar The Killing-personage detective Sarah Lund.

De letteren

Besneeuwde bossen, eindeloos lange donkere nachten en afgrijselijk afgelegen plekken: de Scandinavische kwaliteitsthriller zit vol van zulke sfeerschetsen. Maar dat beklemmende duistere is niet wat de populariteit van dit genre uit het noorden verklaart. Nee, de Scandinavische schrijver is doorgaans een briljant verteller – een beetje de volksaard, het opdissen van sagen over gemene trollen, verloren bruiden en levensbomen die van de onderwereld tot aan de hemel reiken zijn er traditie. Naast een pakkende vertelstijl is ook een grote maatschappelijke betrokkenheid kenmerkend voor de misdaadroman uit die contreien. Het bracht ons ijzingwekkend spannende werken als de verfilmde Millenium-trilogie van de Zweed Stieg Larsson, verrukkelijke page-turners van de Zweedse Camilla Läckberg en meerdere pareltjes met een aan alcohol verslaafde politieman in een glansrol van de Noor Jo Nesbø, die bovendien ook een uiterst virtuoos en grappig kinderboekenschrijver is (en in eigen land bekend als popmuzikant en voormalig profvoetballer).

Muziek

Van Abba tot Roxette en van Ghost tot Say Lou Lou: Scandinavische muziek is altijd superstrak geproduceerd en tot in de puntjes verzorgd, in welk genre dan ook, zoals de waanzinnige poprockelectroliedjes van Lykke Li, de orkestrale melodieuze metal van Grammy Award-winnaar Ghost en de akoestische folkpopsongs van First Aid Kit, zoals het catchy Silver Lining. Om geen genoeg van te krijgen.

 

You may also like

Back to top