Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Home

Home -

Scandinavisch design

Scandinavisch design is sterk beïnvloed door het modernisme en door het idee dat design en kwaliteit voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. De stijl kenmerkt zich door elegante, consequente eenvoud, minimalistische functionaliteit en overwegend natuurlijke materialen en kleuren. Maar termen als eenvoud en minimalisme zijn bedrieglijk, want in werkelijkheid is de smaakvolle huisraad natuurlijk tot in de puntjes ontworpen en zeer vakkundig gemaakt. Vergelijk het met Japans eten. Wat overigens nog niet eens zo’n rare vergelijking is, aangezien de Japanse designtraditie een grote bron van inspiratie is geweest voor de vroege generatie Deense en Finse architecten, meubelmakers en keramisten die aan de wieg stonden van deze interieurrevolutie.

theinteriorcollage-summumwoman

Soft modernisme

Het succes van Scandinavisch design staat niet los van ontwikkelingen in de architectuur. Denk aan strakke jarenvijftigvilla’s met raampartijen van vloer tot plafond, waardoor die ene prachtige Deense designstoel in een decor van licht, lucht en weergaloze natuur staat. Het is dit serene plaatje vol rust en ruimte, dat het harde, zakelijke modernisme zacht en aangenaam maakt, en tot op de dag van vandaag het moderne wonen inspireert. Zo kom je pas echt aan jezelf toe.

Het Noordelijke modernisme kent niet alleen de designklassiekers van toen. Er worden nog steeds nieuwe klassiekers gecreëerd, soms door gloednieuwe bedrijven, en vaak met ontwerpers die helemaal niet Scandinavisch zijn, maar bijvoorbeeld Nederlands.

Shoppen

Nordic New aan de Rozengracht is hét adres in Amsterdam voor Scandinavisch design. De winkel bestaat sinds 2000 en biedt drie verdiepingen met de mooiste merken, zoals Asplund, One Nordic, Minus-Tio, Muuto, DHS, Artek en Kay Bojesen, bekend van de houten aapjes. Eigenaar Ruud Duif van Nordic New: “We houden van mooi, strak, simpel design. Vandaar onze keuze voor Scandinavisch design. Het heeft ook te maken met duurzaamheid; de ontwerpen zijn niet trendgevoelig en het meeste wordt heel verantwoord in Scandinavië geproduceerd.”

vanons.eu is een van onze favoriete adresjes voor vintage Scandinavian design.

You may also like

Back to top