Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Fashion

Fashion -

textiele werkvormen

Het is onmogelijk om iemand als Seth Siegelaub in een paar pennenstreken te introduceren, om vervolgens zijn verdienste als textielverzamelaar uit de doeken te doen. De man valt nu eenmaal in de categorie ‘fenomeen’, en telt wat zijn nalatenschap betreft voor drie. Na het lezen over zijn rol in de conceptuele kunst en massamediatheorie, zal je hopelijk net als hij inzien hoe verschrikkelijk ondergewaardeerd het traditionele textielambacht is. En misschien word je dan wel net zo’n gepassioneerd verzamelaar van deze bijzondere en betaalbare kunstwerkjes.

Sixties

Wie was Seth Siegelaub? Geboren en getogen in The Bronx, New York, ontpopt hij zich in de jaren zestig tot een sleutelfiguur in de conceptuele kunst. Zijn baanbrekende inzichten over ‘kunst als idee’, en hoe deze ideeën te exposeren, maken hem minstens zo beroemd als de prominente kunstenaars die hij promoot. Zo laat hij, bij wijze van expositie, kunstenaars speciaal werk maken voor een goedkoop te reproduceren boek: The Xerox Book, inmiddels een kostbaar collectorsitem. Kunst kon wat hem betreft overal ‘gebeuren’, dus niet per se in een white cube, een witte galerieruimte. Zijn eigen galerie sloot hij al na twee jaar onder het motto: “My gallery is the world now.”

Seventies

Begin jaren zeventig verhuist Seth Siegelaub naar Parijs. Daar stort hij zich op zijn nieuwe fascinatie over de verspreiding van ideeën: de media. Hij slaat aan het verzamelen, archiveert duizenden boeken, geeft anderen uit en gooit – als charmante en excentrieke, selfmade man – hoge ogen in Parijse academische kringen. Het is de vertaler van een van zijn uitgaves (How to Read Donald Duck) die Seth Siegelaub het eerste item voor zijn toekomstige textielverzameling cadeau doet; een applicatiewerk gemaakt door Chileense gevangenen.

Eighties

Seth Siegelaub vond veel dingen mooi en interessant, maar hij was geen onbezonnen verzamelaar. In oude handgeweven textielkunst zag Siegelaub wederom een overdracht van cultuurgoed. Ideeën kunnen immers niet alleen reizen middels boeken, maar ook via textiel, waardoor beschaving zich verplaatst. Je kunt er aan aflezen wat nieuwe handelsrelaties of juist embargo’s teweegbrachten, wie macht had en wat luxe was.

Inmiddels neergestreken in Amsterdam, begint hij wederom koortsachtig te verzamelen, eerst boeken over historisch textiel, en daarna de geliefde objecten zelf. Samen met zijn partner Marja Bloem, destijds conservator bij het Stedelijk Museum, maakte hij minimaal één grote verre reis per jaar. Eenmaal aangeland in het exotische oord naar keuze bezochten ze als eerste de plaatselijke musea, om direct de volgende dag de lokale markten af te struinen op zoek naar antieke stukken traditioneel textiel. Dit kon van alles zijn, variërend van gerafelde restjes antieke meubelstof en de kostbaarste lappen zijde tot historische gewaden, en later ook hoofdtooien.

Zo raakte Siegelaub in Nieuw Zeeland en Australië in de ban van tapa, ofwel bark cloth, prachtig monumentaal etnisch textiel gemaakt van boomschors, waar hij later in Afrika een variant van zou aantreffen. Nog een voorbeeld van reizende ideeën in de vorm van motieven en technieken is een uiterst zeldzame achttiende-eeuwse Franse lap zijde, geweven volgens de ‘chiné a la brance’-techniek, beter bekend als de ikat uit landen als Indonesië. En weer een andere collectie omvat alle mogelijke variaties Turkse handdoeken van een familie die hij minutieus in kaart bracht, waarmee het alledaagse betekenis kreeg. De zijden bloemenweelde van de suzani-stoffen die hij aantrof in het Oezbeekse stadje Bukhara, zijn uitzonderlijk omdat zij vandaag de dag nog precies zo worden gemaakt. Alles is terug te vinden in zijn magnum opus, de Bibliographica Textilia Historiae uit 1997, dat nog steeds geldt als hét naslagwerk over de geschiedenis van textiel.

Heden

Seth Siegelaub is helaas niet meer onder ons, maar zijn indrukwekkende en zorgvuldig gearchiveerde verzamelingen en unieke uitgaven (ruim zeventigduizend boeken, circa achthonderd stuks textiel, zijn conceptuele kunst en nog veel meer) worden zorgvuldig beheerd door Marja Bloem en haar Egress Foundation.

Goed voorbeeld doet hopelijk goed volgen. Door zijn positie in de kunstwereld gaf Seth Siegelaub het antieke, handgemaakte, etnografische textiel een welverdiende plaats tussen de moderne kunst, zoals vorig jaar in het Stedelijk Museum in Amsterdam of eerder in Raven Row in London. Als we een suggestie mogen doen? Nu is (nog steeds) de tijd om met je gebruikelijke vakantiebudget eigenaar te worden van weergaloos mooie historische textielkunst. Eenmaal thuis aan de muur zal het zich als heuse kunst openbaren, met al zijn ambachtelijke schoonheid en verhalen, daarvan was Seth Siegelaub overtuigd. Jij straks ook, beloofd.

You may also like

Fashion -

Streetstyle report door Simone Dernee

Het is onmogelijk om iemand als Seth Siegelaub in een paar pennenstreken te introduceren, om vervolgens zijn verdienste als textielverzamelaar uit de doeken te doen. De man valt nu eenmaal in de categorie ‘fenomeen’, en telt wat zijn nalatenschap betreft voor drie. Na het lezen over zijn rol in de conceptuele kunst en massamediatheorie, zal […]

Lees meer
Back to top