Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Home

Home -

Summum’s Summer Sounds

 

Ella Fitzgerald – Summertime

Deze gouwe ouwe over de zomer is een aria uit Porgy and Bess. Het nummer wordt meerdere keren gezongen in de opera, waaronder als wiegeliedje. Er zijn meer dan 25.000 opnames bekend van Summertime; die van Ella Fitzgerald is een van de mooiste.

 

Stan Getz & Astrud Gilberto – The Girl from Ipanema

Dit beroemde bossanovalied gaat over Helô Pinheiro, een meisje uit Ipanema dat dagelijks naar het strand liep en onderweg mannenhoofden op hol bracht. Dankzij de hit werd ze een beroemdheid. Bij de opening van de Olympische Spelen in 2016 schreed Braziliaans topmodel Gisele Bündchen over het podium tijdens een vertolking van het nummer.

 

Don Henley – The Boys of Summer

In Henleys melancholische track haalt hij herinneringen op aan een voorbije liefde: ze zag er zo goed uit, met haar zonnebril en gebruinde huid. Maar het is ook een ode aan vervlogen idealen. In het laatste couplet spot Henley een sticker van een hippieband op een peperdure Cadillac. De idealisten zijn yuppies geworden…

 

Bananarama – Cruel Summer

De zomer kan ook wreed zijn, als je je eenzaam voelt en het te warm is in de stad. Dat is waar Bananarama over zingt. De zangeressen vonden dat de clip moest worden opgenomen in New York, simpelweg omdat ze de stad graag een keer wilden bezoeken. Ze kwamen op het juiste moment: er heerste een hittegolf.

 

DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince – Summertime

Deze vrolijke track uit 1991 is voorlopig nog niet vergeten. Toen Will Smith in 2016 te gast was in The Late Show bracht hij onverwacht het nummer ten gehore. Het publiek ging uit z’n dak en zong uit volle borst mee.

 

Righeira – Vamos a la Playa

Iedereen zong vrolijk mee met deze zomerhit uit 1983. Dat de titel ‘laten we naar het strand gaan’ betekent, wisten de meeste mensen wel. Maar dat het liedje gaat over een nucleaire explosie in de oceaan, had bijna niemand door.

 

Wham! – Club Tropicana

De clip voor dit nummer is onvergetelijk, met George Michael en Andrew Ridgeley als fuivende piloten die met trompetten en enorme jarentachtigtelefoons in een zwembad liggen. De shoot was in Pikes op Ibiza, het hotel van ene Tony Pike, in de clip te zien als besnorde barman. De plek werd na de clip zo populair als locatie voor wilde feesten dat de politie regelmatig moest ingrijpen.

 

The Beach Boys – Surfin’ U.S.A.

De Beach Boys waren op zoek naar een origineel onderwerp voor een nummer. Songschrijver Brian Wilson vertelt: ‘Op een dag kwam mijn broer Dennis terug van het strand en hij zei: “Hey, surfen wordt echt populair. Daar moeten jullie een liedje over schrijven.’” Er volgden meerdere songs, waarvan deze de bekendste is.

 

The Lovin’ Spoonful – Summer in the City

Weinig nummers roepen zo goed een stad op een hete dag op als Summer in the City. Dat ligt niet alleen aan de tekst, die beschrijft hoe hoge temperaturen van iedereen een heethoofd maken, maar ook aan het instrumentale stuk, waarin bijbehorende driftige stadsgeluiden zijn opgenomen: een drilboor en getoeter van onder andere een Volkswagen Kever.

 

Katy Perry ft. Snoop Dogg – California Gurls

Volgens Katy Perry is California Gurls het Californische antwoord op Empire State of Mind van Jay-Z en Alicia Keys. Waar dat laatste nummer New York bezingt, is de creatie van Perry en Snoop Dogg een lofzang op zonnig Californië, waar ze beiden zijn geboren en opgegroeid.

 

 Ontdek meer zomer playlists op Spotify.

You may also like

Interior -

Buitengewone huizen

  Ella Fitzgerald – Summertime Deze gouwe ouwe over de zomer is een aria uit Porgy and Bess. Het nummer wordt meerdere keren gezongen in de opera, waaronder als wiegeliedje. Er zijn meer dan 25.000 opnames bekend van Summertime; die van Ella Fitzgerald is een van de mooiste.   Stan Getz & Astrud Gilberto – […]

Lees meer
Back to top