Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Travel

Travel -

SWITCH OFF

Het tempo van het moderne leven ligt hoog. De meeste banen vragen veel energie, niet alleen van negen tot vijf, maar ook daarna. Want dankzij de mobiele telefoon zijn we altijd en overal bereikbaar. Dat lijkt handig, maar het maakt ook dat we het werk nooit echt achter ons laten. Als we dan ook nog onze vrije tijd vol plannen met klusjes en afspraken, worden momenten van rust wel erg zeldzaam. En dat is niet goed voor een mens. Lichaam en geest moeten kunnen ontspannen. Je tankt bij door de wekker eens niet te zetten en precies zo lang te slapen als je nodig hebt. Zomaar een paar uur ongestoord een boek lezen is fijn voor je brein, net als een flink eind wandelen door het bos. Dat zijn allemaal zaken die erbij inschieten als we van het een naar het ander rennen, en de volgende dag opnieuw, en de week erna weer.

Er zijn steeds meer mensen die de gejaagdheid moe zijn en de stopknop indrukken. In de mode bijvoorbeeld, een business die enorm veel vaart heeft. Raf Simons verliet zijn baan als creative director van Dior omdat hij nergens anders meer aan toekwam. Hij zei over zijn beslissing dat die ‘helemaal is gebaseerd op mijn wens om me op andere interesses in mijn leven te richten, waaronder mijn eigen merk, en de passies die ik heb buiten mijn werk.’ Nu werkt hij voor Calvin Klein, waar het tempo minder moordend is. Demna Gvasalia, de man achter het merk Vetements, besloot om niet langer deel te nemen aan de modeweken. Nog een verrassende zet: hij verruilde met zijn team het drukke Parijs voor het gezapige, groene Zürich.

 

 

Kalm maar

Een kalmer bestaan, dat is wat deze ontwerpers willen. En gelijk hebben ze. Want rust is niet alleen gunstig voor je persoonlijk leven. Uiteraard doet het je goed om tijd met familie en vrienden door te brengen. Plek in je agenda om naar een concert te gaan of een yogales te volgen – ook prettig. Maar het mooie is dat meer rust er ook voor kan zorgen dat je je werk beter doet. Neurowetenschapper en psychiater Srini Pillay schreef in zijn boek Minder focus, meer effect (Kosmos) dat altijd maar op je werk gefocust zijn een negatieve uitwerking kan hebben. Hij vergelijkt focus met het gebruiken van een zaklamp: je ziet alleen wat er in de lichtstraal zit, voor alles daarbuiten ben je blind. Volgens Pillay is het belangrijk om te kunnen focussen, maar ook om te ontfocussen. Want juist als je je niet ingespannen op één ding concentreert, kom je op buitengewone ideeën.

Neurologisch onderzoek wijst uit dat een ontspannen brein energieker en creatiever is. Misschien herken je dat gegeven wel. Vaak komen eurekamomenten niet als je achter de computer zit, maar juist als je je gedachten laat waaien op de fiets of tijdens het douchen. Zulke ingevingen kunnen we allemaal gebruiken, of we nu modeontwerper zijn of communicatiemanager. En ook buiten het werk, bijvoorbeeld voor een frisse blik op het inrichten van een huis of het samenstellen van een nieuwe garderobe.

 

 

Natuurlijk!

Ontspannen, dat is dus het devies. Waar kan dat beter dan in de natuur? Uitgestrekte landschappen hebben een heilzame werking. Het Karolinska Instituut, de medische universiteit van Stockholm, liet voor een onderzoek mensen met drukke banen drie dagen in een huisje in de natuur doorbrengen. Het waren simpele optrekjes, grotendeels van glas, op een prachtig eiland. Wat bleek: de bloeddruk en hartslag van de deelnemers daalden, ze voelden zich een stuk minder gestrest en ze werden creatiever. En dat dus al na drie dagen. Veel Zweden leven dicht bij de natuur of hebben een weekendhuisje in de bossen; zij profiteren al van de positieve uitwerkingen. Maar niet alleen in Scandinavië zoeken mensen de natuur op. In Japan doet men aan shinrin-yoku, oftewel bosbaden. Het houdt in dat je een bezoek brengt aan een bos en de natuur er op je in laat werken. Ook daar is research naar gedaan, dat min of meer dezelfde resultaten opleverde als het Zweedse onderzoek: bosbaden verlaagt de bloeddruk en maakt dat de stresshormonen in het lichaam afnemen. Er is een grote kans dat je dit jaar meer hoort over het fenomeen, want in de lente verschijnt de Nederlandse vertaling van het boek Shinrin-Yoku (Lev.) van Dr. Qing Li, die gespecialiseerd is in de gezondheidsvoordelen van bosbaden.

Aarzel dus niet om op de rem te trappen als je moe of gestrest bent. Of zelfs als het je alleen ontbreekt aan wat puf en inspiratie. Zorg voor tijd om te luieren en lummelen, en leg geregeld je telefoon weg. Maak als het even kan een wandeling door het bos, of beter nog: boek een vakantie in de natuur. Tijd waarin je je kunt ontspannen is nooit verloren tijd.

 

You may also like

Back to top