Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Travel

Travel -

Top 5 workout trends: fit in the city

Kort maar krachtig

De zon schijnt, het terras lonkt. Wij begrijpen als geen ander hoe moeilijk het is om met zulke verleidingen tijd vrij te maken voor sporten. Maar denk strand. Denk bikini en denk HIIT. HIIT – High Intensity Interval Training – is een supereffectieve manier van trainen. In een half uur doe je een complete work-out, inclusief warming up en cooling down, waarbij je werkt aan zowel kracht als conditie. Het geheim zit in de continue afwisseling tussen zeer intensief bewegen en korte pauzes.

Een training is opgebouwd uit verschillende blokken oefeningen die je slechts een paar minuten uitvoert – op het maximum van je kunnen. Hierdoor staat je lichaam voortdurend op scherp, waardoor het een signaal krijgt zichzelf te verbeteren. Dat betekent meer spieren en een betere conditie. Tel daarbij op dat je verbranding ook na de training hoger blijft dan normaal en je begrijpt waarom  HIIT het antwoord kan zijn op al je beterebodywensen. HIIT is wel een van de pittigste work-outs om te doen, wat flink doorzettingsvermogen vereist. Met behulp van een interval timer-app kun je een HIIT helemaal zelf doen. Je kunt ook in groepsverband aan de slag. Vraag bij de reguliere sportschool naar HIIT of Gritlessen en circuittrainingen. Of meld je aan bij de boetiek-gyms, waar alleen maar intervaltrainingen worden gegeven, zoals High 45 en Saints & Stars in Amsterdam.

highstudios.com, saints-stars.com

 

 

Fit & feelgood

Is HIIT je te intens? Of heb je last van blessures? Je bereikt dezelfde resultaten met LIIT, de low intensity-variant. Deze training duurt langer, maar de opzet is hetzelfde. Blokken van oefeningen afgewisseld met rust, al is de intensiteit (en je hartslag) lager dan bij HIIT. Een perfecte LIIT-work-out is een wandel-hardlooprondje. Maak je wandelronde compleet en on trend door er een karma-run van te maken. Spreek af met een groep vrienden, buren of collega’s. Tijdens het lage tempo verzamel je rondslingerend vuil in zakken die je langs de route neerzet. Win-win, want je bent lekker buiten met leuke mensen, werkt aan je mind en body en het levert een schone omgeving op. In Zweden, waar deze manier van sporten Plogging wordt genoemd (een combinatie van de woorden jogging en plocka, ‘pakken’ in het Zweeds), is het bijna asociaal als je geen troep opruimt tijdens je looprondje. Doe je mee?

 

Supersup

In steden met water is suppen een heerlijke work-out. In één les leer je alle basistechnieken en daarna peddel je wanneer je maar wilt op je (gehuurde) plank alleen of in groepsverband over de gracht of plas. Je staat op een grote plank en met een lange peddel beweeg je je voort. Terwijl je geniet van de zon, werk je aan je buik, billen en benen, omdat je voortdurend – ongemerkt – je balans moet houden. Door de peddelbeweging komt ook je bovenlichaam aan bod. Het water maakt lekker zen en als je het te warm krijgt, maak je tussendoor een duik. Gevorderde suppers beginnen de dag met een yogasessie op de plank. Het is wennen en je rolt zeker een paar keer van je plank, maar de oefeningen gecombineerd met het glijden over het water is hoogst meditatief, met keiharde buikspieren als bonus.

supcenter-amsterdam.nl, supenmeer.nl, mm-sup.com (Amsterdam), supsup.nl (Rotterdam)

 

 

Ballerina

Wie niet van springen houdt, maar wel een strak lijf ambieert zoekt naar een Barre-work-out. Deze manier van sporten waaide over vanuit Amerika, waar oud-ballerina’s als Mary Helen Bowers zo’n beetje alle topmodellen en filmsterren in shape krijgen. De oefeningen zijn low-impact en geschikt voor bijna iedereen, al doet de spierpijn niet onder voor een sessie gewichtheffen. Juist doordat je kleine bewegingen maakt werk je aan alle spieren, waardoor je er na verloop van tijd gestroomlijnder uit zult zien.

barreconceptnederland.nl (Amsterdam, Haarlem), camarobarreclub.com (Amsterdam), balletbarreworkouts.nl (Den Haag), balletstudiomarieke.nl (Rotterdam), barreflow.nl (Rotterdam),

 

Ice Ice Baby

Het klinkt raar, want wie gaat er nou in de vrieskou staan als het buiten volop zomer is? Cryotherapie is geen sport, maar wel een goede aanvulling voor iedereen die regelmatig beweegt, of gewoon lekkerder in haar vel wil zitten. Tijdens een sessie die minder dan vijf minuten duurt, stap je in een cabine waar de temperatuur -110 graden Celsius is. En nee, dat is geen tikfout. De vrieskou zet je lichaam op scherp en gaat door de kouprikkel over op overlevingsmodus. Je immuunsysteem wordt geactiveerd en je doorbloeding gestimuleerd. Je krijgt er een enorme energieboost van en het helpt bij het verminderen van blessures en andere ontstekingen in je lichaam. Het schijnt zelfs rimpels tegen te gaan, omdat je lichaam door de kou wordt gestimuleerd collageen aan te maken. De behandeling zelf is een heel vreemde ervaring: je loopt in bikini en een soort pantoffels, handschoenen, oorwarmers en mondkap de vriezer in. Klinkt verschrikkelijk, maar het gaat razendsnel en je voelt je echt als herboren als je naar buiten loopt. Geen wonder dat het in de Verenigde Staten ongekend populair onder filmsterren en topsporters is.

cryofit.nl (Amstelveen), freezlab.nl (Amsterdam), n-icecryo.com (Amsterdam), cryocenternederland.nl (Den Haag, Koog a/d Zaan en Heemstede), cryosaunanederland.nl (Den Haag, Vlaardingen, Bunnik), cryotherapie-rotterdam.nl (Rotterdam)

 

You may also like

Back to top