Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Interviews

Interviews -

Wende

Elke creatieveling heeft van tijd tot tijd nieuwe impulsen nodig, alleen de vraag is waar die vandaan komen. Neem Wende, zangeres en singer-songwriter, en creatieveling pur sang. Wende studeerde in 2002 af aan de Academie voor Kleinkunst, waarna ze zich stortte op Franse chansons. Niet onverdienstelijk ook, want hiermee sleepte ze de ene onderscheiding na de andere in de wacht (waaronder een Edison in de categorie Luisterlied/Kleinkunst). In 2009 nam Wende afstand van haar imago als chansonnière en sindsdien legt ze zich met zelf geschreven nummers toe op dance, pop, rock en blues. Met veel succes, mogen we wel zeggen na een Gouden Harp, een platina plaat en 2 gouden platen.Wat is haar geheim? Laat Wende zich – net als wij – inspireren door intuïtie, onderbuik-gevoel en prikkels van buitenaf? Wij gingen met haar in gesprek…

Het voorjaar; alles geurt, kleurt, proeft, voelt en klinkt op z’n best… Tenminste, zo denken wij erover… Hoe ervaar jij dat?
“Lente, ik weet dat het een illusie is maar voor mij geeft het een gevoel van opnieuw beginnen. Heerlijk hoe de lucht ruikt bij de wisseling van het seizoen! Daar krijg ik zóveel energie en inspiratie van! Aan de andere kant kan de lente ook confronterend zijn; ik voel altijd precíes of ik achter loop. Het idee van de grote schoonmaak komt naar boven. In de winter bouw ik mijn eigen nest met dekens over me heen. Als het voorjaar begint, voel ik eigenlijk pas hoeveel dekens. De ene schoonmaak is heftiger dan de andere. Het ene jaar denk je: ik heb het eigenlijk best wel goed gedaan, ik vloei soepel de lente in. De andere keer denk ik’ jezus, ik heb wel héél diep in mijn hol gezeten.’Dat kan confronterend zijn en dan kost het me moeite om er met knipperende ogen uit te komen. Heftig; dat is dus eigenlijk een beetje hoe de lente voor mij voelt.”

Welke zintuigen worden écht geprikkeld tijdens een typische lentedag?
Geur, altijd geur. Geluid en geur komen bij mij altijd heel hard aan. Het inspireert me.”

Welke muziek hoort daarbij?
Voor mij hoort daar eigenlijk geen specifieke muziek bij. Het is meer dat ’t project waarmee ik op dat moment bezig ben, versterkt wordt door geur en geluid. Of het nu pop of klassiek is… Maar dat is eigenlijk niet seizoensgebonden. Ik ben nu veel naar elektronische muziek aan het luisteren, als inspiratie voor mijn album Last Resistance. Ik ben op zoek naar de juiste balans in dance, elektronica en mijn stijl van verhalen vertellen. Dat betekent dat ik uren kan luisteren naar zowel luisterliedjes als puur elektronische dance.

wende2

Voor ons als modemerk vormen intuïtie en emotie misschien wel de belangrijke inspiratiebronnen voor onze ontwerpen. Het welbekende onderbuik-gevoel. En jij? Waar laat jij je vooral door inspireren en is intuïtie ook voor jou een belangrijke inspiratiebron?
Eigenlijk is het heel simpel; ik laat me leiden door mijn intuïtie. Op dit moment laat ik me heel erg inspireren door schilders en fotografen. Ik heb laatst het boek van Tom Waits en Anton Corbijn gekregen en ook het boek van Jimmy Nelson, ‘Before they pass away’, vind ik prachtig. Schilders zoals Lucian Freud en Francis Bacon vind ik echt fantastisch en oh, fotograaf Daido Moriyama, dat is mijn lievelingsfotograaf. Maar ook een choreograaf als Pina Bausch of theatermaker Robert Wilson kunnen me enorm inspireren. In die zin zou je kunnen zeggen, dat bij mij alle zintuigen samenkomen.”

Welke muzikant kan jou echt raken en waarom?
“Oei, dat zijn eigenlijk een heleboel muzikanten. Even kijken.. Ik vind de klassieke muziek van Arvo Pärt heel erg mooi. Lykke Li hou ik van, PJ Harvey vind ik fantastisch. Tom Waits, Nick Cave…. Ik vind de laatste cd van Vampire Weekend geweldig. En Four Tet, ken je dat? Eh jeetje, echt een vuilnisbakkenras, ben ik. Hahaha. Als ik maar 1 kant zou hebben, zou ik me dood vervelen, volgens mij. Dingen zijn voor mij niet stijl-verbonden, maar ziel-verbonden. Van heavy metal tot flamingo muziek; als iemand met zijn ziel muziek maakt, kan ik daar – ongeacht de stijl – echt door geraakt zijn.”

Je maakte in 2009 een switch, maar lijkt eigenlijk altíjd wel op zoek te zijn naar nieuwe invloeden en vormen. Waarin vind je telkens weer de broodnodige vernieuwing?
Ik wilde graag een popplaat maken en voor inspiratie ben ik op reis gegaan. Naar Zuid-Afrika en Cambodja en Thailand, maar ook dichterbij naar Spanje en Griekenland. Onderweg heb ik geschreven, maar ook terug in Nederland. Het is overigens niet zo dat ik me conceptueel heb laten inspireren door naar het buitenland te gaan. Ik ga reizen om te schrijven en dan staan mijn zintuigen gewoon 100% op scherp.
Voor Last Resistance ben ik ook heel erg beïnvloed door het feit dat ik mijn zekerheden heb losgelaten. Door een tijd niet op te treden werd ik geconfronteerd met een aantal onzekerheden. Daarnaast ben ik me gaan verdiepen in het kwaad en in mijn donkere kanten en op die manier is het album tot stand gekomen. Je zou dus kunnen zeggen; door de psychologische reis die ik maak.”

Laat jij je inspireren en leiden door de seizoenen en zo ja, wat betekent het voorjaar voor jou als muzikant?
De seizoenen werken heel erg sterk mee in de creativiteit. Het is dan ook geen toeval dat bijna al mijn platen zijn uitgekomen in oktober. Voor mij werk het 9 maanden-concept gewoon goed. Dus 9 maanden maken, schrijven en in de studio zitten. Dan broed ik er een hele lente en een zomer op en dan in de herfst is het album klaar. Lente en herfst zijn voor mij de meest actieve seizoenen. De zomer en de winter zijn toch wat slomer en bedekter.

Daar wil ik nog iets aan toevoegen wat misschien waanzin is, maar voor mij wel opgaat: in Nederland begint de lente heel laat, nét een maand te laat eigenlijk. Zie het Hollandse voorjaar als een ‘player’, die hard to get speelt. Als het dan uiteindelijk zo ver is, weet je niet hoe snel je er bovenop moet springen.”

Je nieuwste album – Last Resistance – klinkt wat ‘zwaarder’ dan we gewend zijn en we denken winterse invloeden te horen. In welk nummer hoor je juist het voorjaar terug? Anything… mag ook best van iemand anders zijn?
Van Last Resistance vind ik Nude, persoonlijk nogal lenteachtig. Eh, lente, goede vraag. Waar klinkt het voorjaar in terug? I follow Rivers, misschien totaal doodgeslagen cliché, maar op de een of andere manier vind ik dat. Die mix van de The Magician, daar heb ik een lente-associatie mee. Paul Simon! Graceland!…. “

Je nieuwe theatertournee komt eraan. Elke dag hetzelfde album, maar op een ander podium, voor een ander publiek. Laat jij je elke dag inspireren door de geur, geluiden en de sfeer van die omgeving? Oftewel; zorgen die prikkels elke dag weer voor een nieuwe show of ga je op een gegeven moment op de automatische piloot?
“Nooit automatische piloot, dan zou ik meteen iets anders gaan doen.
In Paradiso heb ik bijvoorbeeld de clubversie van Last Resistance en straks in maart/april – als de theater sessions van start gaan – laat ik me weer inspireren door de wetten van het theater. Die lijken totaal niet op de wetten van de club. In clubs staan mensen, drinken bier en zijn ze echt op stap. In het theater zijn mensen ook uit, maar toch anders. De club is meer vanuit de onderbuik en het theater gaat via het hoofd naar het hart. Je vertelt veel meer een verhaal. Dus denk ik; ‘hoe ga ik met de nummers van Last Resistance een verhaal vertellen die in het theater past.’ Het wordt dus weer totaal anders, maar natuurlijk ook wel weer herkenbaar.”

Wat betekent mode voor jou?
Eigenlijk is het beeld voor mij even belangrijk als de muziek. Voor dit album heb ik met creative director José Klap samengewerkt. Het artwork, de videoclip, de kleding. Ik heb aangegeven dat er best een aantal merken zijn die mij aanspreken en die volgens mij passen bij het verhaal van Last Resistance. Denk aan Ann Demeulemeester, Rick Owens, Yohji Yamamoto, Jan Boelo en Augustin Teboul. Die gaan in mijn ogen goed samen met de zachte strijdvaardigheid die ik zie bij Last Resistance. Voor mij is mode extreem belangrijk en voegt iets essentieels toe aan het verhaal dat ik wil vertellen. Het versterkt het verhaal en dat maakt mode een wezenlijk onderdeel van het hele project.”

Tot slot, een vreemde open vraag, maar in het kader van het onderwerp… wat betekent muziek voor jou?
Muziek is mijn manier om expressie te geven aan datgene wat ik zie in de wereld en hoe ik leef en wat ik voel en wat me inspireert. Ik zie het als een soort trechter: een heleboel wereld en een heleboel leven en een heleboel tijd komt zo binnen. Dat komt dan als een trompet naar buiten en die dynamiek vind ik superspannend en zingevend. Voor mij is theater, mode, muziek, poëzie, clips al die dingen mijn directe verbinding tot deze wereld. Anders kan ik het niet omschrijven…”

You may also like

Interviews -

Laat je inspireren door Zina Abboud

Elke creatieveling heeft van tijd tot tijd nieuwe impulsen nodig, alleen de vraag is waar die vandaan komen. Neem Wende, zangeres en singer-songwriter, en creatieveling pur sang. Wende studeerde in 2002 af aan de Academie voor Kleinkunst, waarna ze zich stortte op Franse chansons. Niet onverdienstelijk ook, want hiermee sleepte ze de ene onderscheiding na […]

Lees meer

Interviews -

Laat je inspireren door Do de Heij

Elke creatieveling heeft van tijd tot tijd nieuwe impulsen nodig, alleen de vraag is waar die vandaan komen. Neem Wende, zangeres en singer-songwriter, en creatieveling pur sang. Wende studeerde in 2002 af aan de Academie voor Kleinkunst, waarna ze zich stortte op Franse chansons. Niet onverdienstelijk ook, want hiermee sleepte ze de ene onderscheiding na […]

Lees meer

Interviews -

LAAT JE INSPIREREN DOOR Marjan Sax

Elke creatieveling heeft van tijd tot tijd nieuwe impulsen nodig, alleen de vraag is waar die vandaan komen. Neem Wende, zangeres en singer-songwriter, en creatieveling pur sang. Wende studeerde in 2002 af aan de Academie voor Kleinkunst, waarna ze zich stortte op Franse chansons. Niet onverdienstelijk ook, want hiermee sleepte ze de ene onderscheiding na […]

Lees meer
Back to top