Mobile menu trigger
nl en de
Account Favorites Bag
Close
nl en de
Account

Food

Food -

A fresh take on wining and dining

Lekker uit eten en het glas heffen: het wordt allemaal een tikkie anders in 2021. Summum tipt de nieuwste trends.

Hoera, het is 2021! Tijd voor nieuwe inspiratie en een frisse start. Die maak je door goed voor jezelf te zorgen. (Meer) bewegen ligt voor de hand, minder alcohol drinken en bewust eten zijn logische verbeterpunten. Alle veranderingen vorig jaar hebben ervoor gezorgd dat we bewuster naar onze omgeving zijn gaan kijken. Opeengepakt in een café staan of hutjemutje in een eettent zitten voelt als een ver verleden. We zitten liever buiten op een terras, kiezen ruimere plekken om te eten, hebben thuis tuinieren tot een kunst verheven en stellen hogere eisen aan afhaalmaaltijden. En we hebben de natuur (her)ontdekt; daar vinden we rust, ruimte en lucht. Die inzichten werken door in 2021. Buiten wordt binnen. Eten direct van de boerderij is weer geliefd. Er poppen alcoholvrije cocktailbars op. En de horeca zit vol creatieve ideeën, van nostalgische belevenissen tot vernieuwende collaboraties.

Sober curious

Je kunt je lichaam een goede impuls geven door weer volop naar de sportschool te gaan en in het voorjaar in de buitenlucht te wandelen. Wat minder drinken geeft je lijf ook het nodige respijt. In de Verenigde Staten ontstond een aantal jaar geleden een trend, met name onder millennials: de Sober Curious Movement. Aanhangers van deze trend minderen bewust met alcohol. En daar horen passende producten bij. Ook in Europa wordt de markt overspoeld met alcoholvrije alternatieven voor geliefde drankjes. Waterige maltbiertjes hebben plaatsgemaakt voor 0% IPA, wit bier en dark ale. De opkomst van alcoholvrije alternatieven voor sterke drank maakt ook – de vaak mierzoete – mocktails overbodig.

In New York openden de afgelopen jaren al hippe, non-alcoholische cocktailbars die tegemoetkomen aan de wens om wél een feestje te vieren, maar zonder mistig hoofd aan je ochtendgymnastiek te kunnen beginnen. De prachtige speakeasy Raised by Wolves in San Diego wijdt een hele menupagina aan alcoholloze cocktails en de alcoholvrije New Yorkse Listen Bar is van pop-up in een permanente locatie veranderd. Het mixen van nuchtere varianten van klassieke cocktails wordt uiterst serieus genomen door de professionele bartenders.

Ook voor thuis zijn er alcoholvrije alternatieven op de markt, zoals de botanische distillaten van het Britse Seedlip en non-alcoholische varianten op beroemde cocktails als de negroni en margarita van Curious Elixirs. Het Amsterdamse ginhuis Damrak bracht al zijn VirGin op de markt. Ontgiften: goed plan. Maar we houden het wel graag feestelijk.


Crowd farming

Na een jaar van veel thuis koken is er (nog) meer aandacht voor goed en vers eten. Verse groenten koop je ook in de supermarkt, maar er gaat toch niets boven je eigen gekweekte wortel of huisgeoogste biet. Je kunt op koffiedik oesterzwammen kweken met een speciale grow kit, er bestaan kweeksetjes voor kiemen en kruiden, je kunt zelfs een pop-uptuinkas aanschaffen.

Alleen, wie heeft de tijd en ruimte om thuis écht boerderijtje te spelen? Crowd Farming biedt een alternatief. Je investeert in een ‘stukje boerderij’ en ontvangt een deel van de oogst. Zo kun je een avocado- of olijfboom adopteren, maar ook een koe, een rijstveld of een stukje grond met pompoenen. Het kistje avocado’s, olijfolie, rijst of kaas wordt bij je thuisbezorgd, afgemeten aan de gemiddelde consumptie van een persoon. Je krijgt hiermee vers, biologisch voedsel dat wordt verbouwd naar aanleiding van de vraag, waardoor overproductie wordt tegengegaan.

Voel je niet zo veel voor het adopteren van een dier of fruitboom (je kunt de boerderijen overigens ook bezoeken, om het wat minder abstract te maken) dan kun je ook direct bij de boer een pakket eten bestellen. Dan heb je heerlijk romige avocado’s, verse eitjes of zoetsappige mango’s in huis, zonder dat je adoptiekip en -koe een naam hoeft te geven.


Horeca 2.0

Altijd positief blijven: ondanks de domper van de pandemie is de creatieve ondernemer óók wakker geschud. Er zijn prachtige samenwerkingen ontstaan waarbij de krachten werden gebundeld, zoals bar meets hotel meets restaurant in het Bar Alt x Twenty Eight x Wils-project van deze drie horecaondernemers. Sommigen richtten hun zaak tijdelijk in als slijterij of supermarkt met pickles, sauzen, wijn, mooie olijfolie en zelfgemaakte jam. Dat bevalt soms erg goed, ook na een heropening. Zo kies je niet meer van een wijnkaart bij De Goudfazant in Amsterdam, maar kun je een fles uitzoeken in de ‘wijnhoek’. Na al het binnen zitten en thuis koken wil iedereen weer uit eten kunnen, maar we willen er ook graag wat spektakel bij. Concepten zoals het Londense Ballie Ballerson – een bar met een ballenbak voor volwassenen – beantwoorden aan de ontstane behoefte aan zorgeloos lol trappen met een vleugje nostalgie.

Een andere trend is biofilie. Dit fenomeen speelt in op de menselijke behoefte om in contact te staan met de natuur, door deze naar binnen te halen. Denk aan het plaatsen van een boom in de ruimte of plantenwanden. Sommige architecten overstijgen dit door het concept volledig door te trekken. Licht, lucht, groen en water vormen de ruimte, waardoor binnen buiten wordt. In Vietnam loopt een aantal architecten hierin voorop, zoals bij het ontwerp van het Atlas Hotel, waar zowel het exterieur als het interieur aanvoelt als een weelderige tuin. Ho Chi Minstad heeft het Binh House, Hanoi het An’ Garden Café. Dichter bij huis? Het Amsterdamse Jakarta Hotel heeft in de lobby een overweldigende subtropische tuin, in het Brusselse Gare Maritime waan je je in een voormalig station, alleen nu tussen de planten en bomen. Het voelt luchtig, ruimtelijk en gezond. Daarmee beantwoordt het aan de toegenomen aandacht voor hygiëne, ruimte en duurzaamheid. Dat het ouderwetse hotelontbijt of het Chinese lopende buffet daarmee zal verdwijnen is niet ondenkbaar, maar vooralsnog kun je ook daar nog van genieten in de nabije toekomst.

You may also like

Food -

The art of food

Lekker uit eten en het glas heffen: het wordt allemaal een tikkie anders in 2021. Summum tipt de nieuwste trends. Hoera, het is 2021! Tijd voor nieuwe inspiratie en een frisse start. Die maak je door goed voor jezelf te zorgen. (Meer) bewegen ligt voor de hand, minder alcohol drinken en bewust eten zijn logische […]

Lees meer

Food -

A fresh take on wining and dining

Lekker uit eten en het glas heffen: het wordt allemaal een tikkie anders in 2021. Summum tipt de nieuwste trends. Hoera, het is 2021! Tijd voor nieuwe inspiratie en een frisse start. Die maak je door goed voor jezelf te zorgen. (Meer) bewegen ligt voor de hand, minder alcohol drinken en bewust eten zijn logische […]

Lees meer

Food -

Feel good food

Lekker uit eten en het glas heffen: het wordt allemaal een tikkie anders in 2021. Summum tipt de nieuwste trends. Hoera, het is 2021! Tijd voor nieuwe inspiratie en een frisse start. Die maak je door goed voor jezelf te zorgen. (Meer) bewegen ligt voor de hand, minder alcohol drinken en bewust eten zijn logische […]

Lees meer
Back to top